Life
11497 prikaza

Silovao je i gurnuo baklju u nju, ali ona mu ne može ništa jer su u braku

Žene u Indiji
Youtube
Indijski su brakovi toliko nepovredivi da se ne može kriminalizirati ni bračno silovanje, na štetu brojnih žena

25-godišnja Indijka nedavno je krenula u usamljenu bitku za pravdom. Naime željela je da suprug koji ju je silovao bude kažnjen za svoja zlodjela, a sve što je dokazala jest da njezina država ne priznaje silovanje unutar braka.

"Bila sam mu samo igračka koju je upotrebljavao kako je želio svaku noć. Kad god bismo se posvađali, on bi mi sve 'vratio' u krevetu. Bilo je dana kad sam ga preklinjala da me pusti na miru, jer mi je bilo loše, ali on nije prihvaćao ne kao odgovor. Čak ni kad sam imala menstruaciju", priznaje danas mlada žena skrivenog identiteta.

U Indiji se silovanje u braku ne smatra zločinom budući da mnogi vjeruju da da je brak i tako izvor seksualnog zadovoljstva za muškarce, što znači da žene trebaju popuštati i ugađati muškarcima.

U veljači je indijski Vrhovni sud odbacio njezinu optužnicu za silovanje, te su izjavili da je nemoguće promijeniti čitav zakon zbog samo jedne osobe. Ali njezina priča nije jedinstvena, budući da brojne druge žene žive u brakovima u kojima nema prostora za pristanak i ravnopravnost.

"Još uvijek se sjećam noći 14. veljače 2014. godine, što je ujedno i moj rođendan. Žestoko smo se posvađali, nakon čega se on bacio na mene. Opirala sam se koliko sam mogla, no on nije prestao. A zatim je u mene gurnuo baklju. Morala sam u bolnicu i krvarila sam sljedećih 60 dana", priča svoju priču mlada žena.

Vlada odbija mijenjati zakone

Prethodno je formiran odbor nakon što je u prosincu 2012. godine više muškaraca silovalo i ubilo studenticu u autobusu u New Delhiju. Članovi odbora predložili su da se silovanje u braku tretira i kažnjava identično kao bilo koje drugo, ali je taj prijedlog vlada odbila bez komentara.

Žene u Indiji | Author: Youtube Youtube

Međutim žrtve bračnog silovanja odbijaju se predati. Pooja, majka tri kćeri, 14 je godina trpila u tišini dok nije stekla hrabrost da izađe u javnost i podnese tužbu za obiteljsko zlostavljanje protiv supruga. Glavni razlog njihovog razdvajanja bio je 'nasilni seks'. "Nisam imala pravo odbiti ga zato što sam bila njegova žena. Sama sam se bavila djecom i kućom. Ali on nije pokazao nimalo obzira."

Iako više ne živi sa suprugom, Pooja se odbija službeno razvesti jer misli da bi mu tako dozvolila da se ponovno oženi. "Ne mogu dozvoliti da me iskoristi i zatim se prebaci na drugu ženu kojoj će uništiti život. Ne želim razvod, želim da on bude kažnjen", objašnjava ona pametno.

Odvjetnica Vrhovnog suda Karuna Nundy, specijalizirana za ljudska prava i rodnu ravnopravnost, tvrdi da indijski zakoni ne nude mnogo pravde žrtvama bračnog silovanja. "Trenutačno žena može dići optužnicu za obiteljsko nasilje, s čime se bavi građanski sud. Na taj način može dobiti zakonsko pravo da se odvoji od supruga zbog njegove okrutnosti."

Trećina muškaraca tjera supruge na seks

Seksualno nasilje je nasilje bez obzira u kakvom odnosu žrtva bila sa zlostavljačem, što Indija ne priznaje. Iako je prema brojnim istraživanjima široko rašireno seksualno nasilje upravo u braku.

Naime prema posljednjem istraživanju Nacionalnog obiteljskog zdravlja, 10 posto žena je priznalo da su ih supruzi natjerali na seks. U drugom istraživanju, čak je trećina muškaraca priznala da su svoje žene prisilili na seks.

Žrtve bračnog silovanja tvrde da vode usamljenu bitku jer se njihova trpnja ne ubraja niti u jednu kategoriju indijskog pravnog sustava. Štoviše, društvo ih često osuđuje što oskvrnjuju instituciju braka, piše BBC.

S druge strane, grupa za muška ljudska prava - 'Spasimo obitelj', tvrdi da ovakvim optužbama treba postupati pažljivo, jer smatraju da je velik broj tužbi za siovanje lažan. "Kako možemo dokazati silovanje u braku? Dovođenje spavaćih soba na sud je opasna ideja", smatra glasnogovornik grupe.

Unatoč ovim riječima, ostaje činjenica da su žene većinom nemoćne. Čak se i na sudu trebaju sakrivati, dok su njihovi supruzi sa svojim obiteljima potpuno mirni. "Zašto žena treba kriti svoj identitet kako bi je pustili na miru? Zašto me gledaju svisoka ako svijetu kažem da me silovao suprug?", pita mlada žena s početka priče.

A dok se ne promijene zakoni, neće dobiti odgovore ni zadovoljštinu.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar una1
  una1 15:53 29.Kolovoz 2015.

  Hvala Bogu da živim ovdje,kako god bilo.Ovo je van svake pameti.

 • Avatar una1
  una1 13:10 27.Svibanj 2015.

  Kako god mi je ovdje,ipak imam pravo frknuti zlostavljača,jadne žene.