Top News
8906 prikaza

Zbog ovog čovjeka plaćat ćemo veće cijene struje

Poslovni forum u organizaciji Udruge bosanskih Hrvata Prsten
Davor Puklavec (PIXSELL)
U igri je 4,5 milijardi kuna, od vlasnika projekta odustali tražiti procjenu utjecaja na okoliš

Poskupljenje električne energije izazvano je povećanjem nameta za obnovljive izvore. Najveći dio kolača od naknade otići će invesititorima u vjetroelektrane. DORH je još prošle godine objavio da je uzeo sve ugovore kojima je Ministarstvo gospodarstva dodijelilo investitorima, a bivši ministar Tomislav Panenić prozvao je svog prethodnika Ivana Vrdoljaka za pogodovanja. Među najspornijim ugovorom bio je onaj za najveću vjetroelektranu, Krš-Pađene.

Investiciju već godinama priprema tvrtka C.E.M.P. čiji je formalni vlasnik Milenko Bašić iz Posušja preko svoje tvrtke Lager. Podsjetimo, u zadnji tren, na staru godinu 2013. godine, ministarstvo im je odobrilo dodatnu kvotu od čak 42 megavata. Prema izračunima, time će, kad vjetroelektrane izgrade, dobiti 300 milijuna kuna više od naknade koju plaćaju svi građani i gospodarstvo.

No, sad C.E.M.P. mijenja projekt i osigurava drugačiji tip vjetroagregata. Trebali bi biti veći i jači, te drugačije raspoređeni jer bi ih bilo manje. Ministarstvo zaštite okoliša koje je tad vodio mostovac Slaven Dobrović zato im je naredilo da moraju napraviti postupak procjene utjecaja na ekološku mrežu. To rješenje je izdano u ožujku, dok je još funkcionirala vlada Mosta i HDZ-a. Iako su već trebali početi investirati, C.E.M.P.-u bi izrada studije odnijela godinu dana.

Vjetroelektrane u Hrvatskoj POZADINA UGOVORA Top News Muljaža sa strujom: Kako u vjetar ode 21 milijarda naših kuna

A time bi vjerojatno i izgubili pravo na dio subvencija jer da bi ih dobili, do kraja ove godine moraju izgraditi 50 posto investicije. Međutim, krajem srpnja, isto ministarstvo poništava svoje rješenje i C.E.M.P. je oslobođen dodatne obveze. Mostova ministra zamijenio je Tomislav Ćorić (HDZ).

Ministarstvo nam je odgovorilo da nisu nikome pogodovali nego poništili rješenje po Zakonu o općem postupku. U opširnom obrazloženju te odluke koje se može naći na internetu navodi se i da je izrada te studije u ovom slučaju nepotrebna jer su već rađene slične studije.

Most je priopćio da se radi o čistom pogodovanju. "Novim rješenjem se ide na ruku investitoru u vjetroelektrane Krš Pađene, koji će dobiti od hrvatskih građana više od 4,5 milijardi kuna poticaja. Samo 30 dana nakon rješenja ministarstva, Vlada diže naknade za obnovljive izvore energije koja će od građana godišnje prikupiti dodatnih milijardu kuna, od kojih će znatan dio otići upravo za navedeni projekt", napisao je u Mostovu priopćenju Ante Čikotić, bivši tajnik u ministarstvu u vrijeme Dobrovića.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Perun 14:54 07.Ožujak 2018.

    Tako je to kada glupani iz MOST-a nisu prvi puta sa mafijašima iz HDZ-a na ćelu sa Karačmrletom naučili lekciju. Pametni uće a budale ponavljaju greške. HDZ = hrvatsko društvo zlotvora.

  • ada 11:04 22.Rujan 2017.

    sve u politici, koji rade protiv naroda i koji ga samo crpe, treba pod hitno smijeniti. Dosta je njihove samovolje i bahatosti...narodu treba posao, da prehrani svoje obitelji, jer ovakvim krivim radom, tjeraju narod van države. Pitam se, da li ... prikaži još!i su oni toga svjesni, jer ako svi odu, tko će im raditi, da zadovolji njihovim prohtjevima. Takvu neprijateljsku vlast, treba odmah maknuti i postaviti ljude iz naroda-prave Hrvate, da nas dignu iz pepela...