Top News
877 prikaza

Zbogom Marine: Centrist Macron uvjerljivo pobjeđuje

Emmanuel Macron
REUTERS
Nakon uvjerljive pobjede na predsjedničkim izborima, pred mlađahnim Macronom nalaze se još i teži izbora

Francuski birači u nedjelju su krenuli na birališta u prvom od dva kruga parlamentarnih izbora na kojima se očekuje da će novi francuski predsjednik Emanuel Macron osvojiti uvjerljivu većinu koja će mu omogućiti provođenje dalekosežnih reformi. Prema prvim izlaznim anketama, Macron bi trebao osvojiti oko 32% glasova, Republikanci bi trebali osvojiti dvadesetak posto, a Nacionalna fronta Marine Le Pen bi trebala osvojiti oko 14% glasova na izborima.

Samo mjesec dana nakon što je 39-godišnji bivši bankar izabran za predsjednika države drugog najvećeg gospodarstva eurozone istraživanja javnog mišljenja predviđaju da će njegova stranka stara svega godinu dana osvojiti većinu zastupničkih mandata.

Ankete provedene prije izbora pokazuju da će Macronova stranka  (REM) sa saveznicima osvojiti najmanje 30 posto glasova, dok će republikanci osvojiti oko 20 posto a ultradesna Nacionalna fronta osvojiti oko 17 posto.To bi se pretvorilo u Macronovu nadmoćnu većinu u drugom krugu glasovanja.

Ne bude li jasnog pobjednika na izborima, Macron će morati sklapati kompromise s političkim suparnicima. 

Za novog predsjednika će biti još gore ako neka druga stranka osvoji apsolutnu većinu. U tom bi slučaju bio prisiljen imenovati premijera iz redova te stranke i faktički izgubiti kontrolu nad unutarnjom politikom. 

Macron je toga itekako svjestan. U svom je pobjedničkom govoru nakon predsjedničkih izbora odmah pozvao pristaše da izgrade "snažnu većinu" u parlamentu kako bi mogao provesti svoj reformski program. 

Većina kandidata REM-a novi su u politici i još se nisu natjecali na izborima.

REM će po projekcijama agencija za ispitivanje javnoga mnijenja osvojiti uvjerljivu većinu od 330 do 360 mandata u parlamentu s 577 mjesta. Republikancima bi moglo pripasti između 135 i 150. 

Pravi se potop predviđa donedavno vladajućim socijalistima bivšeg predsjednika Francoisa Hollandea koji će izgubiti veliku većinu od 280 mandata koje su osvojili 2012. godine. 

Socijalistima, kojima je Macron preoteo sve centrističke birače, prijeti i radikalna ljevica predvođena predsjedničkim kandidatom Jean-Luc Melenchonom. Njegova stranka Nepokorena Francuska nada se prvim mandatima u svojoj povijesti. 

I Nacionalna fronta Marine Le Pen nada se da će se njezin uspjeh na predsjedničkim izborima nadograditi uspjehom na parlamentarnim. Taj je stranka na izborima 2012. osvojila samo dva mandata. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.