Top News
3460 prikaza

Zabrana abortusa veliki je biznis - udrugama milijuni iz proračuna

Prosvjed molitvene zajednice ispred bolnice "Sestre milosrdnice" u Zagrebu
Igor Soban/PIXSELL
Inicijativa Pro Life Hrvatska po svemu je nastavak kampanje iz SAD-a

Građanska inicijativa ProLife Hrvatska prije nekoliko dana započela je s još jednom kampanjom kojom zahtijeva zakonsku zabranu pobačaja u našoj zemlji. Ovaj put, osim plakata, inicijativa je na internetu platila i promotivni video u kojem se čuje glas djevojčice od kakvih sedam ili osam godina, kako glumi fetus pred pobačaj i moli da se pobačaj ne obavi. Video od oko minute i pol završava se scenom trudničkog trbuha u posljednjim trenucima devetog mjeseca trudnoće, iako postojeći zakon Republike Hrvatske pobačaj dopušta samo do navršavanja 10. tjedna trudnoće. O pobačaju nakon toga odlučuje liječnička komisija u situacijama kad je riječ o velikoj opasnosti po zdravlje žene, teškim malformacijama fetusa ili kada je riječ o trudnoći kao posljedici teških slučajeva silovanja. Inicijativa se ovime nastavlja na aktivnosti organiziranog pritiska na žene koje su provodili ili provode aktivisti "40 dana za život".

O zakonskoj zabrani prekida trudnoće u devetom mjesecu, kako to sugerira video inicijative ProLife Hrvatska, besmisleno je govoriti jer on apsolutno nije dopušten u Hrvatskoj postojećim Zakonom o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece. Kao što nije dopušten ni u 8., 7., 6., 5. ili 4. mjesecu trudnoće. Propagandna kampanja inicijative, međutim, savršeno se poklapa s nadopunom ustavne tužbe koju je još 1991. protiv zakona podnio "Hrvatski pokret za život i obitelj". Među onima koji se posebno ističu u podupiranju dopune ustavne tužbe je Vice John Batarelo, predsjednik Zaklade Vigilare, koja je nedavno organizirala kontroverzni skup TradFest u Zagrebu. Razlog kontroverznosti skupa bilo je to što je glavni gost bio kardinal Raymond Leo Burke, kojega je organizacija svećenika i časnih sestara iz SAD-a "The Catholic Wistleblowers" prijavila "zbog navodnog prikrivanja seksualnog zlostavljanja djece od pojedinih svećenika".

Papa Franjo Milosrdni papa Top News Papa Franjo svećenicima dopustio dijeliti oprost za pobačaj

Što se europskih pokreta za zabranu pobačaja tiče, posljednji takav pokušaj propao je u Poljskoj nakon što je konervativna vlada najavila potpunu zabranu medicinskog prekida trudnoće, a kratko potom poljske gradove preplavile tisuće žena u štrajku diljem zemlje. Najsnažniji pokret za zabranu pobačaja je u SAD-u, zemlji koja ima u najdulju tradiciju političke borbe za zakonsku zabranu pobačaja. Unatoč tome što aktivisti za zabranu pobačaja sa svojim organizacijama ulažu milijune dolara u kampanje, informiranost Amerikanaca o trudnoći i pobačaju pokazuje se kao jako loša. Sociologinja Danielle Bessett sa Sveučilišta Cincinatti provela je 2014. istraživanje koje je pokazalo da je samo 13 posto Amerikanaca kvalitetno informirano o činjenicama o pobačaju, odnosno da je bilo u stanju odgovoriti točno na četiri, pet ili sva pitanja iz upitnika sa šest pitanja.

Čak 23 posto ih nije imalo pojma ni o osnovnim stvarima oko američkih zakona koji se tiču pobačaja, primjerice, je li uopće legalan ili ne. Takvi rezultati vrlo brzo su povezani s time što se o problematici uopće ne uči u školi, nego su građani prepušteni kampanjama koje se koriste dramatičnim prikazivanjem određenih životnih situacija, zvučnim ili vizualnim trikovima i sličnim metodama. Zapravo, vrlo nalik na video uradak inicijative Pro Life Hrvatska. Ono što se odnedavno pojavljuje i u Hrvatskoj, "centri za trudnoću u krizi", odavno su na djelu u SAD-u. Riječ je o organizacijama koje se predstavljaju kao one koje dijele informacije o pobačaju, dok zapravo nastoje "prevenirati pobačaj", i to u pravilu dezinformiranjem žena koje im se obrate. Kao prvu takvu u Hrvatskoj, nema tome dugo, hrvatski mediji su razotkrili "Kliniku za pobačaje", koja svojim imenom prikriva aktivističku prirodu inicijative koja se bori protiv pobačaja.

Blase (Blaž) Cupich, nadbiskup Chicaga, novi kardinal Papa Franjo imenuje Top News Novi kardinal je Hrvat iz SAD-a, protivnik pokreta '40 dana za život'

O lažnoj klinici kao sredstvu dezinformiranja pisalo se po Hrvatskoj, ali je fenomen spomenuo i britanski Guardian. U nekim dijelovima SAD-a neke od sličnih organizacija uspjele su se izboriti čak i za zakonsku obavezu ženama koje žele obaviti pobačaj, dakle u prvim tjednima trudnoće, da moraju ići na savjetovanje. I to u većini slučajeva upravo kod takvih organizacija. U Pennsylvaniji je tako izvjesna organizacija takvog tipa uspjela dobiti čak 30 milijuna dolara od 2012. do danas kako bi žene odgovarala od pobačaja.

Jasno je da su iznosi na razini SAD-a za takve svrhe iz proračuna ogromni. U svakom slučaju, to je i razlog zašto se organizacije koje se bore protiv pobačaja u nerijetko optužuje da su u SAD-u pretvorile širenje konzervativne propagande u multimilijunski biznis. U Hrvatskoj se od prije nekoliko godina također pokušava uvesti zakonska obaveza. Jedan od pokretača te inicijative u Hrvatskoj 2013. bio je i Vice Batarelo, krajnje konzervativni katolički aktivist čije se ime također spominjalo oko organizacije spornog TradFesta i koji je s konzervativnom agendom u Hrvatsku iz Australije doselio 1990.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.