Top News
288 prikaza

U najgore terorističke grupe dospjela jedna za koju nitko nije čuo

Militanti u Africi
Youtube
Prema globalnom terorističkom indeksu na četvrto mjesto po smrtnosti digla se skupina za koju mnogi nisu ni čuli

Četvrta najsmtonosnija teroristička grupa na svijetu je Fulani militantna skupina koja operira i Nigeriji i dijelovima Srednjoafričke Republike.

Malo poznati militanti nalaze se na globalnom terorističkom indeksu iza Boko Harama, ISIL-a i Al Šababa, a grupa se sastoji od pojedinaca iz polunomadske etničke skupine Fula, koji su članovi nekolicine zapadnih afričkih nacija. 

Fulani | Author: Youtube Youtube

2013. godine godine, Fulani su ubili ukupno 80 ljudi, no dramatičnom eskalacijom, prošle godine su pobili već 1.229 osoba.

Operiraju većinom u srednjem predjelu Nigerije, te se suprotstavljaju sjeveru kojim dominira Boko Haram.

Inače, malo se zna o Fulanima, unatoč velikom broju žrtava koje ostavljaju za sobom među lokalnim stanovništvom, ali su svejedno povećali nestabilnost u Srednjoafričkoj Republici i Nigeriji. Iako se ondašnje vlade uspješno suprotstavljaju militantnim skupinama, Fulani se šire i brojčano rastu.

92 posto njihovih napada bilo je na privatne osobe, čime su pokazali da su prvenstveno usredotočeni na posjedovanje farmi. U svakom napadu je u prosjeku ubijeno 11 ljudi, s tim da se najveći napad dogodio u travnju 2014. godine, kad je ubijeno 200 ljudi, nakon što je skupina militanata ciljala na vođe zajednice i građane tijekom sastanka u provinciji Zamfari.

Prošle godine Nigerija je doživjela najveći broj smrtnih slučajeva uzrokovanih terorizmom, njih 7.512, što je rast od 300 posto u odnosu na prethodnu godinu, s tim da je za većinu kriv Boko Haram, piše Independent.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.