Voices
547 prikaza

HEINEKEN u Karlovcu: Novo zeleno skladište od 20,5 milijuna kuna

Heineken Hrvatska, Karlovac i novo skladište
1/5
Heineken
Principi zelene gradnje smanjuju utjecaj zgrade na okoliš, a unutra... LED, električni viličari...

Danas je kompanija HEINEKEN Hrvatska u krugu pivovare u Karlovcu otvorila zeleno skladište – svoju središnju investiciju u 2017. godini vrijednu preko 20,5 milijuna kuna koja predstavlja najnoviji doprinos tvrtke održivom poslovanju i zaštiti okoliša. Novo skladište za gotove proizvode, unutrašnje površine 5200 m2, visine 11 metara i kapaciteta više od 7000 paleta, izgrađeno je u sedam mjeseci prema principima zelene gradnje što znači smanjenje utjecaja na okoliš u svim fazama gradnje, ali i korištenja zgrade.

Pritom se naglasak stavljao na energetsku učinkovitost, visokokvalitetne ekološki prihvatljive materijale pogodne za recikliranje, ali i smanjenje količine građevinskog i ostalog otpada koji nastaje u procesu gradnje. Tako je, primjerice, po prvi put u Hrvatskoj korištena nova tehnologija temeljenja kojom se iskopi smanjuju do 50%, a što u ovom konkretnom slučaju iznosi čak 5000 tona manje zemlje odložene na deponij nego da se koristila klasična metoda temeljenja.

Heineken Hrvatska, Karlovac i novo skladište | Author: Heineken Heineken

Vanjski zidovi zgrade izrađeni od su reciklabilnih panela s izolacijskom jezgrom od negorivog materijala, krovni pokrov izrađen je od visokovalnih kompozitnih termoizolacijskih panela, a posebna pozornost je stavljena na energetski učinkovitu rasvjetu – LED svjetiljke i reflektore kojima se upravlja senzorima pokreta.

Upravo zbog racionalne uporabe energije i toplinske izolacije zgrade, zeleno skladište kompanije HEINEKEN Hrvatska svrstano je u energetski razred A+ prema novom Pravilniku o energetskom pregledu zgrade i energetskom certificiranju. "Zeleno poslovanje jedna od ključnih strateških odrednica naše kompanije. U HEINEKENU Hrvatska konstantno smanjujemo emisiju CO2 i uporabu vode pri proizvodnji.

Ponosni smo i na naše uspjehe na području upravljanja otpadom te što koristimo električnu energiju dobivenu iz 100% obnovljivih izvora, a i novi uredi u Zagrebu su nam eco-friendly. Osim što smo dokazani prijatelj prirode, pri proizvodnji naših kvalitetnih proizvoda prednost dajemo sirovinama domaćih uzgajivača, primjerice ječma s hrvatskih polja za naše Karlovačko", rekla je Valentina Belavić, direktorica Sektora lanca opskrbe u HEINEKENU Hrvatska.

Heineken Hrvatska, Karlovac i novo skladište | Author: Heineken Heineken

Lokalni dobavljači odabrani su i za realizaciju projekta zelenog skladišta – karlovačke tvrtke Projektni ured Vinski te AB gradnja kao glavni izvođač radova. Na otvorenju se uzvanicima obratio i karlovački gradonačelnik Damir Mandić: "Veseli me što je ova investicija realizirana u planiranom roku te čestitamo pivovari i ostalim partnerima na uspješno odrađenom poslu.

Drago mi je što smo i mi iz Grada doprinijeli ažurnim izdavanjem svih potrebnih dozvola, a uvjeren sam da će naše dugoročno partnerstvo biti jednako uspješno i u nadolazećem razdoblju". Osim suradnje s lokalnom zajednicom, kompaniji su iznimno važni i zdravlje te sigurnost zaposlenika. Tako će uskoro početi koristiti električne viličare kao ekološki prihvatljiviju, jednostavniju i sigurniju opciju. Također, zbog skorog uvođenja električnih viličara pivovara gradi punionicu baterija električnom energijom.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.