Voices
86 prikaza

Novih milijun kuna za energetsku obnovu dječjih škola i vrtića

Grad Split
Javni poziv s uvjetima prijave objavljen je na HEP-ovoj web stranici zelen.hep.hr, a otvoren je do 24. lipnja

HEP Opskrba i Hrvatska elektroprivreda raspisali su novi javni poziv za dodjelu sredstava na ime naknade za proizvod ZelEn, ukupne vrijednosti milijun kuna, što je kupovinom zelene električne energije u 2018. omogućilo više od 130 tvrtki, kupaca proizvoda ZelEn. 

ZelEn je jedinstveni proizvod HEP Opskrbe namijenjen isključivo kupcima koji su se u svojem poslovanju odlučili za društveno odgovorno poslovanje, brigu o okolišu i korištenje energije iz obnovljivih izvora. Da je električna energija koju koriste kupci ZelEna dobivena isključivo iz obnovljivih izvora, jamči Hrvatski operator tržišta energije koji vodi nacionalni registar jamstava podrijetla električne energije. U Registru se trenutačno nalazi 14 hidroelektrana HEP Proizvodnje. Cijena ZelEna je oko 1,5 kuna za megavatsat. 

Primjerice, tvrtka koja ima godišnju potrošnju od milijun kilovatsati, za zelenu energiju će izdvojiti 1497 kuna više godišnje ili oko 125 kuna mjesečno. Sredstva prikupljena u posebni fond koriste se namjenski za projekte energetske učinkovitosti i izgradnju obnovljivih izvora energije integriranih u građevine. Ciljevi izvedbe takvih projekata su smanjenje emisija stakleničkih plinova uvođenjem “zelenih” tehnologija, doprinos povećanju kvalitete života i doprinos ispunjenju obveza HEP-a sukladno EU direktivi o energetskoj učinkovitosti. Osim što je HEP odlučio reinvestirati prikupljena sredstva u projekte važne za ispunjene nacionalnih energetsko-klimatskih ciljeva, društveno koristan aspekt osnažen je odlukom da će korisnici doniranih projekata biti isključivo registrirane institucije ili ustanove javnog sektora koje obavljaju djelatnosti odgoja i obrazovanja, znanosti, kulture, informiranja, sporta, tjelesne kulture, tehničke kulture, skrbi o djeci, zdravstva, socijalne skrbi i skrbi o invalidima. 

Prvi donirani projekt energetske učinkovitosti izveden je krajem 2016. godine u riječkoj podružnici Dječjeg doma “Ivana Brlić Mažuranić” iz Lovrana. U sklopu drugog ciklusa, 2017. godine, izvedeno je pet novih projekata, i to u Dječjem vrtiću Dugo Selo u Lukarišću, Osnovnoj školi “Fran Krsto Frankopan”, Dječjem vrtiću “Sveti Ante - Prugovo” pored Klisa, Katoličkoj osnovnoj školi i Katoličkoj gimnaziji s pravom javnosti iz Požege te u Dječjem vrtiću Cvrčak iz Solina. U sklopu trećeg ciklusa 2018. godine obnovljeni su objekti Dječjeg vrtića Morski konjić u Slatinama, Obiteljskog centra u Požegi te Dječjeg vrtića u Osijeku. Izvedbu svih projekata organizirao je i nadzirao HEP ESCO.

 | Author: HEP HEP

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.