Voices
583 prikaza

Pametna zgrada, pametna mreža, pametan grad

1/3
HEP
HEP intenzivno radi na projektima uvođenja naprednih mreža u distribucijskim područjima, sustava daljinskog centralnog grijanja, mjera energetske učinkovitosti u krajnjoj potrošnji u vlastitim zgradama i zgradama svojih kupaca te razvija projekte obnovljivih izvora energije

Gradovi se mijenjaju iz pasivnih potrošača energije u aktivne sudionike gospodarenja energijom. Prvi je korak prema pametnim gradovima u Hrvatskoj podizanje energetske učinkovitosti potrošnje, odnosno znatno smanjenje potrošnje električne energije te informacijsko povezivanje između pametnih uređaja, pametnih zgrada i distribucijske mreže. 

Kako je zgrada temeljna građevna jedinica grada, upravo zgradu treba početi mijenjati iz pasivnog potrošača energije u aktivnog sudionika koji prikuplja podatke i kreira nove informacije koje služe za upravljanje potrošnjom. Kako bi se optimizirala uporaba energije, zgradu je potrebno „učiniti pametnom“ tako da energetska učinkovitost postane prioritet.

Pametne zgrade, osim upravljanja uvjetima u interijeru, imaju sposobnost komunikacije s okolinom i prilagođavanja vlastite potrošnje mrežnim uvjetima. Priključivanjem obnovljivih izvora energije zgrada postaje aktivni element mreže. 

Smanjenje ovisnosti o uvozu, razvoj energetike prema europskoj Energetskoj uniji, energetska učinkovitost, dekarbonizacija energetskog sektora pa i sektora zgradarstva, istraživanje novih tehnologija - samo su neki od ciljeva Europske unije, Hrvatske i njene vodeće energetske kompanije - Hrvatske elektroprivrede. 

S HEP-om do manje potrošnje energije

HEP svoj poslovni model stalno proširuje te ponudu kupcima obogaćuje raznim energetskim uslugama. Osnovna djelatnost HEP-ovih tvrtki je proizvodnja i prodaja električne i toplinske energije te plina krajnjim kupcima. HEP ESCO tu uslugu dopunjuje tako da pomaže kupcima HEP grupe da prepoznaju i ostvare određene uštede, bilo izvedbom mjera energetske učinkovitosti, bilo uvođenjem sustavnog pristupa gospodarenju energijom. Tako HEP Opskrba u suradnji s HEP ESCO-om, svojim kupcima iz kategorije poduzetništvo, uz opskrbu električnom energijom nudi energetske usluge, koje im mogu pomoći da prate i smanje svoju potrošnju. Jedna od energetskih usluga koja se nudi kupcima HEP-a je i Uspostava daljinskog očitanja električne energije i uvođenje sustava za gospodarenje energijom ESCO Monitor®. 

 | Author: HEP HEP

Također, HEP je pokrenuo je nove programe investicija u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije te projekte javne rasvjete prema novom ESCO/EPC modelu. Naime, HEP ESCO kroz program HEP EE solar plus na tržištu nudi izgradnju sunčanih elektrana u kombinaciji s mjerama energetske učinkovitosti prema načelu 'ključ u ruke'. Program je namijenjen javnim, poslovnim i višestambenim zgradama, hotelima i industrijskim objektima.

Za suvlasnike višestambenih zgrada pripremljen je Program obnove plinskih kotlovnica, koji omogućuje uštede koje su odmah vidljive na računima za grijanje, a investicija se otplaćuje kroz stambenu pričuvu na rok do deset godina.

HEP na vlastitim zgradama postavlja 300 sunčanih elektrana

HEP grupa, kao predvodnik primjene zelene tehnologije, planira do 2023. godine kroz HEP PV program, na krovovima vlastitih poslovnih i proizvodnih zgrada instalirati više od 300 sunčanih elektrana koje će električnu energiju koristiti na mjestu proizvodnje. Temeljna je zamisao da te elektrane proizvode optimalnu količinu električne energije za potrebe objekta. Time HEP doprinosi ispunjenju ciljeva iz zakonodavnog paketa Europske komisije ‘Čista energija za sve Europljane'. 

 | Author: HEP HEP

Nadalje, kroz program sustavnog gospodarenja energijom - HEP SGE program - realizirat će se više od 80 projekata. Time HEP planira sveobuhvatno gospodariti energijom u svojim zgradama s ciljem djelotvornog upravljanja troškovima energije te identifikacije potencijala za uštedu energije i vode. Ostvarenim uštedama smanjit će se i utjecaj HEP-ovih zgrada na okoliš. HEP SGE program u skladu je s revidiranom Direktivom o energetskoj učinkovitosti zgrada, koja potiče korištenje novih pametnih tehnologija za smanjenje potrošnje energije u zgradama.

Energetska učinkovitost je „gorivo“ broj jedan u održivoj globalnoj energetici i najdjelotvorniji način smanjenja negativnih utjecaja energetskih sustava na okoliš. Ona je idealan poligon za uvođenje i ubrzani razvoj pametnih tehnologija koje upotpunjuju i unapređuju sustave gospodarenja energijom u zgradama. Zahvaljujući takvim trendovima, termini kao što su 'pametna zgrada', 'pametna brojila', 'pametni grad' sve više postaju dio naše svakodnevnice.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.