Voices
111 prikaza

Savjeti kako uspješno odraditi jedinstvenu utrku 00:24 RUN

Termin utrke 00:24 RUN koja će se trčati s 28. na 29. rujna, a koju organiziraju 24sata i MZLZ sve je bliže. Donosimo top pet savjeta kako se na vrijeme pripremiti i uspješno odraditi ovu noćnu utrku

Spektakularna noćna utrka 00:24 RUN koja će se s 28. na 29. rujna trčati na uzletno-sletnoj stazi Međunarodne zračne luke Zagreb (MZLZ) izazvala je veliko zanimanje javnosti, stoga ni ne čudi da je 1000 slobodnih trkačkih mjesta popunjeno u rekordnom roku. Pripreme za utrku koja će početi 24 minuta nakon ponoći intenzivno traju na MZLZ-u, a marljivo se pripremaju i mnogobrojni trkači. Utrka 00:24 RUN jedinstvena je po tome što se po prvi puta trči po aerodromskoj stazi.

Uz to, sav prihod od uplate startnina donirat će se onima kojima je to najpotrebnije – našoj djeci kojoj treba zdravstvena pomoć. U ovom slučaju novac ide Zakladi - dječja onkologija Rebro u Zagrebu, a sve s ciljem obnove i opremanja novog odjela dječje onkologije na KBC-u Rebro kako bi mali pacijenti dobili još bolju medicinsku skrb. 

 | Author: PROMO PROMO

Utrka je koncipirana na način da sudionici u 45 minuta moraju otrčati jedan krug na dionici dugoj 5 kilometara. Grandiozni vatromet označit će početak utrke, a trkači će cijelu trasu prolaziti okruženi civilnim zrakoplovima i vojnim MIG-ovima. Svaki njihov korak na stazi osvijetljenoj reflektorima iz zraka će pratiti helikopter MUP-a, a nakon što pređu cilj, dočekat će ih Vodeni pozdrav. 

Generalni pokrovitelj utrke je Konzum, partneri projekta su INA, Kala i Slatinska banka, a Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i Ministarstvo unutarnjih poslova su prijatelji utrke. 

Pozivamo vas da podržite ovu akciju i uplatite sredstva na humanitarni račun IBAN: HR672360001300132456, uz naznaku 'Donacija za Zakladu'. Skupljeni iznos u cijelosti će biti doniran nakon završetka humanitarne akcije odobrene Rješenjem nadležnog Gradskog ureda. 

 | Author: PROMO PROMO

S obzirom da se termin 00:24 RUN utrke bliži sve više i više, u nastavku donosimo nekoliko savjeta kako se što bolje pripremiti za utrku te kako se što brže i uspješnije nakon nje i oporaviti. 

1. Prehrana je bitna. Svi sportaši i rekreativci znaju da je trening samo trećina pripreme te kako prehrana čini druge dvije trećine kvalitetne pripreme. Mnogi trkači s kojima smo razgovarali kažu nam kako prije utrke ne jedu puno, no na njihovom su jelovniku lagane namirnice. Bitno je jesti namirnice bogate nutrijentima jer oni pomažu u obnovi mišićnog tkiva te daju energiju. U Konzumu potražite K Plus Protein liniju - s niskim udjelom mliječne masti i ugljikohidrata, bogatu proteninima. Namirnice poput skyra, zrnatog i posnog sira te svježeg sira kremaste teksture s različitim okusima - odličan su izbor za sve sportaše. 

2. Tijelo treba ugrijati i razgibati. Prije nego što započnu utrku, trkači kažu da je potrebno prvo se dobro razgibati, a potom i zagrijati mišiće. Razgibavanje je neizostavan dio svakog treninga, a nakon utrke, trkači nam kažu da se vole istegnuti kako bi oporavili mišiće i spriječili bolne upale i moguće ozljede. 

3. Važno je piti dovoljno tekućine. Tijekom utrke bitno je hidratizirati se, kako bi tijelo bilo na nivou i moglo izdržati sve napore. Hidratacija pomaže i da se trkači manje umaraju. Nakon otrčanih kilometara, najbolji oporavak uključuje veliki obrok, popraćen ponovno s puno vode.  

4. San je bitan. Prije svakog fizičkog napora, pa tako i prije utrke, bitno je dobro se naspavati i opskrbiti tijelo dovoljnom količinom sna. Dobar i kvalitetan san potreban je i nakon utrke, kako bi se tijelo u potpunosti uspjelo oporaviti. 

5. Oprema je važna. Trkačka oprema, odjeća i tenisice prije svega moraju biti kvalitetni, a onda i udobni. Majice i hlače u kojima se trči trebaju biti od kvalitetnih materijala koji sprječavaju prekomjerno znojenje, a koži dopuštaju da diše. Tenisice su najbitniji dio trkačke opreme i najvažnije 'oružje' trkača. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.