Voices
385 prikaza

ZET-u još 44,7 milijuna kuna za nove autobuse

ZET autobus
Goran Stanzl/PIXSELL
Ukupno 17 autobusnih linija na pdoručju grada Zagreba dobit će nove buseve

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric te direktorica Zagrebačkog električnog tramvaja Ljuba Žgela u utorak će potpisati ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt nabave 29 autobusa za ZET.

Ukupna vrijednost ugovora iznosi 55.836.012,50 kuna, od čega ukupna bespovratna sredstva za nabavu 29 novih autobusa iznose 44.668.810 kuna.

Cilj ovoga projekta je osigurati održivu i kvalitetnu uslugu javnog gradskog prijevoza nabavom novih autobusa, koji će omogućiti povećanje kvalitete pružanja usluge te smanjenje negativnog utjecaja na okoliš, navode iz Butkovićevog ministarstva.

Novi autobusi će prometovati na linijama na kojima su dosad prometovali stari, a radi se o ukupno 17 linija na području grada Zagreba, a na navedeni ugovor iznose da je drugi po redu u okviru kojeg Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dodjeljuje bespovratna sredstva za nabavku novih autobusa Gradu Zagrebu, odnosno  ZET-u.

Podsjetimo, prvi projekt nabave autobusa za ZET bio je ukupno vrijedan 42.480.634,50 kuna, dok je tim ugovorom dodijeljeno 32.034.750 kuna bespovratnih sredstava za 15 novih autobusa. Cilj projekta bila je između ostalog i zamjena otpisanog dijela voznog parka ZET-a.

Sredstva za nabavu novih autobusa bila su odobrena u okviru Poziva na dodjelu sredstava, koji je ovaj resor otvorilo sredinom 2017. kako bi se s 315 milijuna kuna financirala nabava autobusa za operatere javnog gradskog prijevoza u devet gradova diljem zemlje, u cilju poboljšanja usluge javnog prijevoza, te povećanja broja putnika u javnom prijevozu kao i smanjenja negativnog utjecaja na okoliš.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.