Tehno
1429 prikaza

Moderno čudo: Prvi samovozeći autobusi uskoro na ulicama

MAN-ov autobus u Singapuru
Flickr
Autonomna vozila postaju sve popularnija, a veliki gradovi ulažu velik novac u razvoj javnog transporta

Singapur je u srijedu postao prva država na svijetu koja je potpisala ugovor o testiranju samovoznih autobusa. Grad-država na samom vršku Malajskog poluotoka, Singapur je jedno od najgušće naseljenih područja na kugli zemaljskoj i bilo kakav tehnološki napredak željno je dočekan u nadi da će barem malo smanjiti prometne gužve.

Zemlje diljem svijeta pokušavaju potaknuti razvoj sličnih tehnologija, a singapurske vlasti nadaju se da će uspjeti nagovorit vozače da češće koriste javni prijevoz. "Kažu da veliki snovi počinju malim korakom i zbog toga, u suradnji s Tehnološkim sveučilištem Nanyang, počinjem s testiranjem autonomnih buseva. Počinjemo s dva hibridna električna autobusa", objavio je na Facebooku singapurski ured za kopneni prijevoz.

Samovozni autobus u SIngapuru | Author: Facebook Facebook

Očekuju da će uspjeti opremiti sve postojeće autobuse senzorima kako bi postali samovozni. Nadaju se da će uspjeti razviti sustav koji će moći učinkovito upravljati autobusima u Singapuru.

Ranije ovog tjedna iz Singapura su javili da će tražiti informacije od industrijskih i istraživačkih ustanova o potencijalnom korištenju autonomnih vozila za čišćenje ulica ili skupljanje smeća. Jedina informacija koju nisu objavili Singapurci je ona o samom vremenu početka testiranja i kada očekuju širu primjenu najmodernijih tehnologija prijevoza.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.