Znanost
1099 prikaza

Prvi put snimili stabla kako "odmaraju svoje grane"

Brezova šuma
Tiia Monto
Stručnjaci iz SAD-a, Finske, Austrije i Mađarske koristili su lasere i nemaju više nikakvih dvojbi, stabla noću odmaraju

Njih nećete snimiti kako hrču, ali možete čuti kako koji put tijekom drijemeža zaškripe. Znanstvenici su po prvi put uspjeli snimiti stabla kako "odmaraju" svoje grane tijekom "sna", točnije, tijekom noćnog razdoblja smjene dana i noći, piše The News Scientist. Oboružani laserima, ispitivali su breze po Austriji i Finskoj, da bi si na kraju morali priznati da je ono što uočavaju doista točno.

"Efekt je bio potpuno jasan i moglo ga se primijetiti na svim granama... Do sada još nitko nije ispitivao ovu pojavu na cijelom stablu. Osobno su me jako iznenadili razmjeri pojave", komentirao je András Zlinszky iz Centra za ekološka istraživanja iz Tihanyja u Mađarskoj. Za mjerenje laserima su se, kaže, on i kolege odlučili zato da klasičnim fotografiranjem ne bi osvjetljavali stabla i tako im remetili noćno mirovanje.

Također, morali su pogoditi takve noći tijekom kojih su snimali stabla, za kojih nije bilo vjetra. Pojavu koju su zabilježili tumače slabijim pritiskom vode unutar žila u stablima tijekom noći, sve uslijed sporije izmjene tvari u stablima kad na njih ne utječe sunčeva energija. Mada korištenje izraza "odmaranje" za obješene grane stabla tijekom noći može zvučati šašavo, oni kažu da to i nije baš tako bespredmetno.

Podizanje grana do određenih kutova stablu koristi tako što su mu listovi tada u boljoj poziciji za hvatanje sunčevog svjetla, a to onda znači više hrane za stablo. Kad stablo svjetlo ne mora hvatati, smatraju oni, bilo bi rasipanje energije dalje se truditi. Sad namjeravaju provjeriti ponašaju li se slično i ostale vrste stabala. U istraživanju su osim Mađara, sudjelovali još i stručnjaci s Dartmouth Collegea u New Hampshireu, s Tehničkog sveučilišta u Beču te s FGRI iz Masale u Finskoj.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.