Mnogi rujan smatraju kao početak kraja za dobro i svježe povrće, ali upravo je rujan za neke od njih najbolj mjesec u godini.
Nutricionistkinja Joan Casanova za Time je izdvojila pet vrsta povrća koje najbolji okus ima baš u rujnu.
![Blitva | Author: Hrvoje Jelavic (PIXSELL)](/media/img/ec/e7/ec78f1c578358f227c92.jpeg)
Blitva: Uz to što je hranjivo i lijepo, ovo zeleno povrće 'tolerantno' je na toplo i hladno vrijeme, pa u rujnu na stolove stižu njegove sorte različitih ukusa.
![Repa | Author: Thinkstock](/media/img/7a/37/af4133486c210d76b114.jpeg)
Repa: Korjenasto povrće koje se može pripremiti slično kao i krumpir, kao pire ili nasjeckano na komadiće. "Sazrijeva najbolje u hladnom jesenskom vremenu, karakterističnog je blagog i bogatog okusa nakon što se u vrtu spusti prvi mraz", kaže Casanova.
![Zelena salata | Author: Hrvoje Jelavic (PIXSELL)](/media/img/a0/a4/847dd6af5be16b3b213c.jpeg)
Salata: Isto onako koliko brzo raste na suncu, tako brzo dozrijeva i u hladu, a dovoljan je mali komad zemlje da bi se zasadila.
![Rotkvice | Author: Marko Mrkonjić (PIXSELL)](/media/img/8f/bd/a89056e0d4bf1d2d6685.jpeg)
Rotkivica: Ovo povrće raste izuzetno brzo u jesen, kada noći postaju duže i hladnije, a rotkvica hrskavija i slađa, kaže Casanova.
![Poriluk | Author: Nikola Cutuk (PIXSELL)](/media/img/74/2d/560bcd6881bf859d4cbb.jpeg)
Poriluk: Sladak je, blag i nježan za probavni sustav. Od njega se ne nadimlje poput luka, a okus mu se krije u debelim, sočnim stabljikama.