Znanost
6079 prikaza

Antičko groblje Filistejaca moglo bi riješiti veliku misteriju Biblije

Pronađeno groblje Filistejaca
Reuters/Pixsell
U Bibliji se Filistejce spominje u pogrdnom kontekstu i često su na meti kritike, no čini se kako smo ih možda posve pogrešno shvatili

Jedna od najvažnijih biblijskih tajni bi uskoro mogla biti rješena - tvrde areholozi koji su po prvi puta u povijesti pronašli antičko groblje Filistejaca. Tamo su otkrili oko 200 ljudskih ostataka naroda kojem je pripadao i biblijski div Golijat kojeg je ubio mladi kralj David, a nadaju se kako bi analizom mogli konačno saznati više o njihovoj kulturi.

Pretpostavljaju kako je starost groblja oko 3000 godina, a ono se nalazi nedaleko od Aškelona, na mjestu gdje se nekoć nalazio filistejski obalni grad.

Nakon prvih iskopa, znanstvenicima se nije činilo da je riječ o ostacima Filestejaca, jer su pronađeni zakopani uz nakit, oružje i mirisna ulja, budući kako je moderno shvaćanje Filistejca kao nekulturnog čovjeka koji ne mari za higijenu ni umjetnost. 

- Filistejci su imali lošu propagandu, a analiza groblja mogla bi srušiti brojne mitove. Nakon desetljeća potrage, napokon bismo mogli odgonetnuti tajnu njihovog podrijetla - rekao je Daneil M. Masters, jedan od voditelja istraživanja.

U Bibliji su Filistejci prikazani kao najveći neprijatelji Izraelaca, stranci koji su se doselili sa zapada te smjestili u pet velikih gradova u današnjem Izraelu i pojasu Gaze. Filistejsko naslijeđe živi u imenu Palestine, izrazu koji su Rimljani dali toj regiji u 2. stoljeću. Ovo je arheološko otkiće napokon objavljeno nakon 30-godišnje ekspedicije iskopavanja tima arheologa sa Sveučilišta Harvard, Boston, Wheaton i Alabama.

Pronađeno groblje Filistejaca u Izraelu | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell

Arheolozi su o pronađenim ostacima šutjeli pune tri godine zbog jedinstvene opasnosti za znanost u modernom Izraelu - nisu željeli privuću ultraotodoksne židovske prosvjednike, koji su u prošlosti organizirali prosvjede protiv istraživanja u kojima se nalaze ljudski ostaci, tvrdeći da bi mogli biti židovski i protive se vjerskim zakonima. No, istraživači se nisu dali smesti i iskopali su oko tri metra u dubinu kako bi pronašli groblje, iznad kojeg je naknadno nastao rimski vinograd.

Osim standardno ukopanih tijela, pronašli su i dokaze kremiranja, koji su u to doba bili izrazito skupi i govore u prilog tome da Filistejci nisu bili sirotinja niti divljaci kakvima ih se prikazuje.

- Dokaz je to kozmopolitskog načina života i povezanosti s istočnim dijelovima Mediterana - rekao je arheolog Stager.

Biblijski su znanstvenici dugo vjerovali kako su Filistejci došli iz Egejskog područja, na temelju keramike pronađene na mjestima gdje su živjeli, smatrajući kako su mogli doći s grčkog kopna, Krete, Cipra ili čak današnje Turske.

- Kosti mogu kriti odgovore, ovo je vrlo značajno otkriće - istaknuo je arheolog Yossi Garfinkel.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.