Life
3999 prikaza

Kako bi izgledao brak - da slijedimo riječi iz Biblije

Tizianovi Adam i Eva
Wikipedia
Konzervativni kršćani najveći su protivnici gay brakova, što je dokazala i Markićkina reforma u Hrvatskoj. No, prema Bibliji brak kao takav ima vrlo malo veze s monogamijom, a spominje se incest, poligamija i seksualno roblje

Društveni konzervativci i tradicionalisti koji zdušno brane ideju braka kao zajednice isključivo muškarca i žene time navodno brane "kršćanski brak" za koji kažu da je propisan Biblijom. No, malo tko od njih zna da Biblija zapravo odobrava brojne načine seksulnih partnerstva i braka. Iako se na listi odobrenih svakako nalazi brak muškarca i žene, Biblija eksplicitno podržava poligamiju i seksualno ropstvo, nudeći i detaljne informacije o svakom, a u to vrijeme nagrađuje i silovanje te incest.

Poligamija

Poligamija je norma u Starom zavjetum, a povezuje se s čak 40 biblijskih likova koji su imali više od jedne supruge.

Seksualno roblje

Biblija daje upute u to kako doći do nekoliko različitih tipova seksualnog roblja. Primjerice, ako muškarac kupi Židovku i ona "ne odgovara gospodaru", ne može je prodati strancu već je mora pustiti da ode ako se neće skrbiti o njoj (Egzodus, 21:8)

Ratno meso

Djevojke djevice se doslovno uračunavaju u ratno osvjanje. U knjizi Brojeva (31:18) zapovijeda se Izraelcima da ubiju sve starije žene sa svom muškom djecom, no da zadrže djevice za sebe. Mojsijev zakon propisuje ritual kojim se "čisti" zarobljena djevica prije seksa.

Incest

Iako je većinom zabranjen u Bibliji, postoje iznimke. Abraham i Sarah koje je Bog volio, navodno su polubrata. Lotova kćer navodno ga je napila i zavela, a Bog ih je nagradio muškom djecom koja postaju starješine velike nacije.

Bratova udovica

Ako brat umre bez djece, postoje dužnost njegova brata da oplodi udovicu. Onan je tako kažnjen rukom Božjom jer radije prolijeva svoje sjeme po zemlji nego osigurava svome bratu potomke (Knjiga Postanka 38:8-10). Priča iz Novog zavjeta (Matej 22:24-28) pokazuje da je ta tradicija preživjela.

Suprugina služavka

Nakon sedam desetljeća bez djece, Sara kaže Abrahamu - "Idi, spavaj s mojom ropkinjom, možda mogu izgraditi svoju obitelj kroz nju". Služavka Hagar ostaje trudna. Dvije generacije kasnije, Jakobove žene neprestano šalju svoje roblje k njemu, svaka se trudeći da ima više djece od druge (Knjiga Postanka 30:1-22).

Drugo roblje

Muškarac ne bi trebao imati seksualni odnos s robom ako ona pripada drugom muškarcu, ali ako se to dogodi, ona treba biti bičevana, a on mora žrtvovati ovcu. (Levitski zakonik 19:20 -22)

Žrtva silovanja

Židovka koja je silovana može biti prodana silovatelju za 50 šekela (danas oko 700 eura). On je potom mora zadržati jer je bila ponižena.

  • Osim silovanja pod prisilom, ženski pristanak na seks ne spominje se nigdje u Bibliji.
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.