Znanost
2219 prikaza

U Etiopiji su pronašli ostatke nove vrste pračovjeka

Arheološke iskopine (ilustracija)
Davor Javorovic (PIXSELL)
Nova vrsta zove se 'bliski srodnik'

Kopajući po nalazištima Etiopije, paleontolozi su našli novu vrstu pračovjeka. U regiji Afar, samo 50 kilometara od mjesta gdje su našli kostur australopiteka, iz zemlje su izvadili vilicu Australopithecus deyiremede - “bliskog srodnika”. Tako su našli dokaz da su prije tri milijuna godina, dvije vrste ljudskih predaka skupa živjele u prirodi, piše časopis Nature.

Ujedno su i dodali još jednu kariku u lanac čovjekove evolucije.

Nađeni ostaci razlikovali su se po veličini i obliku vilice i zuba. Oni su primjetno sitniji i pokazuju da su jeli posve drukčiju hranu. Također, sličniji su modernom čovjeku nego njegovu rođaku - kazao je voditelj istraživanja, američki paleontolog Yohannes Haile-Selassie. 

Prema prvim procjenama kostura, Deyiremeda je za života imala obilježja i majmuna i čovjeka. Kako je tekao suživot između Lucy i novootkrivenog rođaka, znanstvenici će teško otkriti. No ako su svojatali ista mjesta gdje bi se hranili ili odmarali, vjerojatno su bili suparnici u borbi za opstanak. 

Naime, još ne tako nedavno paleontolozi su gledali u nedovršeni prikaz ljudske evolucije. U njemu je stajalo da je prije tri do četiri milijuna godina živjela samo jedna vrsta pračovjeka. 

Ovim, ali i otkrićem da su i neandertalci i homo sapiensi živjeli jednom zajedno, stare teorije prestale su vrijediti.

"Priča se poprilično zakomplicirala grananjem čovjekova filogenetskog stabla", komentirala je nalaz paleontologinja Stephanie Melillo s Instituta Max Planck za Al Jazeeru. Iako je otkriće važno, ne znači da je i zadnje, no na nova moramo još pričekati.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.