Znanost
175 prikaza

Astronauti po prvi put ušli u modul na napuhavanje

BEAM
NASA
Astronauti s ISS-a po prvi put su ušli u BEAM, modul na napuhavanje, koji je ondje dopremila Dragon letjelica lansirana u travnju ove godine

Astronaut Jeff Williams i kozmonaut Oleg Skripochka su u ponedjeljak prvi put zakoračili u svemirski modul BEAM koji je drugačiji od ostatka Međunarodne svemirske postaje jer je dopremljen zapakiran, a prije nekoliko dana su ga napuhali.

BEAM | Author: NASA NASA

Williams i Skripochka su uzeli uzorke zraka iz modula kako bi analizirali kako se sam modul ponaša pod utjecajem zračenja iz svemira i sitnog svemirskog smeća. 

NASA će dvije godine istraživati najsitnije detalje vezane uz ovakav modul, koji će većinu vremena biti zatvoren za ostatak postaje. Astronauti će u njega ulaziti tri ili četiri puta godišnje kako bi prikupili podatke o tlaku, temperaturi i zračenju i analizirali koliko je čvrsta konstrukcija. Kad sve to završi, modul će otkvačiti od postaje i pustiti ga da izgori u atmosferi. 

Modul je na ISS dopremila Dragon letjelica, koju je lansirala tvrtka Elona Muska uz pomoć Falcon 9 rakete, početkom travnja ove godine. Ovakav modul i sam Elon Musk želi postaviti na Marsu kada ondje pošalje prve ljude. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.