Znanost
1433 prikaza

Bio je prvi Amerikanac u orbiti - ovo je originalni video

John Glenn
1/3
REUTERS
"Sretan put, John Glenn. Ad astra"

Naša nacija izgubila je svoju ikonu, napustio nas je posljednji od prvih američkih astronauta, kazao američki predsjednik Barack Obama povodom smrti prvog Amerikanca u orbiti Johna Glenna.

"John Glenn podučio je Amerikance da s hrabrošću i istraživačkim duhom nema granica visinama koje možemo doseći zajedno", poručio je Obama.

"John je potaknuo je naraštaje znanstvenika, inženjera i astronauta koji će nas odvesti do Marsa i dalje, ne samo u posjet, nego u ostanak", rekao je američki predsjednik.

"Napustio nas je zadnji od prvih američkih astronauta, ali, potaknuti njihovim primjerom, mi znamo da nas naša budućnost na Zemlji obvezuje da nastavimo pokušavati dosegnuti nebo", kazao je Obama.

Glenn je bio posljednji živući član originalne sedmorke astronauta iz programa Mercury, ovjekovječenih i u holivudskom filmu "Put u svemir".

Malo je ljudima kojima je u život stalo sve što i Johnu Glennu. Za života je bio legenda među ratnim pilotima, astronautima i političarima.

Sin željezničara iz Ohia, Glenn je postao slavan 1962. kao prvi Amerikanac u Zemljinoj orbiti.

Na svjetske naslovnice ponovo je stigao 36 godina kasnije, kada mu je bilo 77, kao najstariji čovjek u svemiru.  

Amerikancima vratio ponos

Početkom 60-ih godina prošlog stoljeća Amerikanci i Sovjeti bili su usred svemirske utrke. Glenn je bio astronaut koji je Amerikancima vratio ponos, izgubljen pošto je Jurij Gagarin postao prvi čovjek u svemiru.

Bilo je to prije televizije u boji i prije nego što su Beatlesi postali zvijezde, ali nakon što je NASA prihvatila izazov predsjendika Johna Kennedyja da odvede čovjeka na Mjesec prije kraja te dekade.

I dok su inženjeri NASA-e držali dah, Glenn se 20. veljače 1962. stisnuo u kapsulu Friendship 7 na vrhu rakete Mercury-Atlas 6 i otisnuo se u orbitu. U pet sati u svemiru triput je okružio Zemlju.

Odmah je postao nacionalni junak, u njegovu je čast organizirana parada u New Yorku, a predsjednik John Kennedy žurno ga je odlikovao.

Prije nego što je postao astronaut, kao vojni pilot se borio u Drugom svjetskom i u Korejskom ratu. Imao je ukupno 149 borbenih akcija.

Kao testni pilot oborio je 1957. transkontinentalni rekord u brzini leta od New Yorka do Los Angelesa.

Drugi put u svemir

Pred milijunima zadivljenih televizijskih gledatelja, John Glenn letio je 1998. kao dio posade Discoveryja ponovo u svemir. Iako 77-godišnjak, uvjerljivo najstariji astronaut u povijesti, 'gore' je bez ikakvih poteškoća izdržao devet dana.

NASA je tvrdila da je Glennov let imao znanstvenu svrhu, a kritičari da se radilo o marketinškom triku agencije koja je izgubila svoj sjaj. Glenn je rekao da je htio dokazati da i "stariji građani mogu u svemir".

Između dva boravka u svemiru Glenn je imao uspješnu političku karijeru. Od 1974. do 1998. predstavljao je svoju državu Ohio u američkom Senatu.

"John Glenn jest i uvijek će biti najveći heroj Ohia i njegova smrt danas je ražalostila sve nas", rekao je guverner Ohia John Kasich.

Od svog slavnog astronauta oprostila se i NASA nazvavši ga pravim američkim junakom.

"Sretan put, John Glenn. Ad astra".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.