Znanost
1462 prikaza

Bizarna pravila kako se daju imena novim stvarima u svemiru

Astronautkinja promatra zemlju iz ISS-a
Pixabay
Proces odabira imena nekog svemirskog tijela nije baš tako lak, a u jednom od njih možete sudjelovati i vi

Svaki budući svemirski istraživač trebao bi znati da se svaki novootkriveni greben na Mjesecu mora imenovati po geologu. Ako želite imenovati neku tvorevinu na Titanu, prirodnom satelitu Saturna, trebate biti fan znanstvene fantastike, a planine i ravnice na Mjesecu oblikuju se po mjestima iz Tolkienovog Međuzemlja i Herbertovoj seriji Dune. Gotovo sve na Jupiterovom mjesecu Io, mora imati nazive povezane sa vatrom, vulkanima ili Danteovim Paklom.

Tako nalaže Međunarodna astronomska unija (IAU), organizacija koja okuplja nacionalne astronomske organizacije iz svih dijelova svijeta, koja službene nomenklature određuje od 1919. godine. Uz sve snažnije teleskope i ambiciozne nove robotske misije i sve veći broj identifikacija 'nekretnina' sunčevog sustava, njihove smjernice, briljantne, čudesne i pomalo "nerdovske" osiguravaju red u prepunom nebu iznad nas, piše The Washington Post. 

Priča o imenovanjima svemirskih tijela dospjela je u medije nakon što je Carnegie Institution for Science objavio kako im je potrebna pomoć za imenovanje nekoliko Jupiterovih mjeseca otkrivenih prošle godine. Astronom Scott Sheppard koji je uz pomoć golemog teleskopa u Čileu te mjesece i uočio, rekao je kako bi se prijedlozi trebali "tvitati" na @JupiterLunacy uz hashtag #NameJupitersMoons.

No uz sve protokole koji postoje Sheppard bi u razmatranje trebao uzeti samo imena koja odgovaraju sljedećim kriterijima:

Ime mora biti povezano sa likom iz grčke ili rimske mitologije koji je ili potomak ili ljubavnik boga Zeusa ili Jupitera. Mora imati 16 znakova ili manje, i po mogućnosti mora biti jedna riječ. Ne smije biti riječ o uvredljivom ili komercijalnom pojmu te imati bilo kakve veze sa političkim, vojnim ili religijskim aktivnostima u proteklih 100 godina. Ne smije pripadati nekoj živoj osobi niti biti slično već postojećim mjesecima ili asteroidima. Ako se predmetni mjesec giba direktno, u istom smjeru kao planet, ime mora završavati s a, a ako je retrogradan i kruži u suprotnom smjeru, mora završavati sa e. 

"U ovom posljednjem slučaju zapravo ponestaje imena", naglašava Sheppard.

Da je riječ o potrebnim mjerama smatra i astronom Gareth Williams. Kaže da je prije njih u sunčevom sustavu vladala prava zbrka. 

Nekada je došlo i do političkih i međunarodni sukoba oko imena novih planeta. Tako je Uran zamalo nazvan Georgeova zvijezda nakon što je kralj George III darovao niz poklona Williamu Herschelu, koji je otkrio planet. Razvoj teleskopa omogućio je otkrivanje novih stjenovitih tijela svake godine, a jedna ih je znanstvenik podrugljivo čak i nazvao "gamadima s neba".

Sedna ISPRAVCI Znanost Pet mitova o svemiru za koje mislimo da su točni

No malo je istraživača iskoristilo vrijeme i provjerilo jesu li njihova navodna "otkrića" viđena već ranije. Sukobi su neizbježni. Krater tako može imati tri različita imena, a ime može opisati dva potpuno različita objekta.

1913. godine objavljen je popis svih poznatih oblika na Mjesecu koji je u to vrijeme bio najistraženiji objekt sunčevog sustava. Rad Mary Adela Blagg, engleske astronomkinje koja je pomno pratila svako novo otkriće i ne baš prikladne nazive, doveo je od sastavljanja IAU-ovog prvog službenog popisa mjesečevih znamenitosti. Dva desetljeća kasnije objavili su i sličnu topografiju Marsa, na temelju mapa koje su razvili astronomi tijekom proteklog stoljeća. 

Dolaskom tog svemirskog doba "otkrića su dolazila brzo i u velikim količinama", smatra Williams. Kako bi ih na najbolji mogući način nadzirala IAU je kreirala Working Group for Planetary System Nomenclature (WGPSN), tj. radnu grupu koja bi pratila imenovanja.

Kada na Zemlju stignu prve fotografije novog nebeskog tijela, tim u svemirskoj letjelici predlaže kategoriju i temu za imenovanje onoga što promatraju, rekla je Rita Schulz, predsjednica WGPSN-a.

Nakon što je NASA-ina sonda New Horizons 2015. prošla pokraj Plutona, znanstvenici u timu i IAU-u osmislili su shemu imenovanja fokusiranu na priče o podzemlju i putovanjima sa nekim otkrićima. Složili su se da će planine na planeti biti imenovane po povijesnim istraživačima, dok bi tamne mrlje i ravnice na mjesecu Haronu mogle obilježiti odredišta izmišljenih svemirskih ekspedicija. Kao rezultat toga, imamo Tenzing Montes na Plutonu - planine nazvane po nepalskom planinaru Tenzingu Norgayu i tamno mjesto, nazvano Mordor. Svemir je prepun naziva koji su vezani uz Gospodar prstenova.

Slika udaljene strane Mjeseca MJESEC Znanost Povijesna fotka Zemlje i tamne strane Mjeseca

Nakon što se donese odluka o temama svatko može predložiti ime ako mogu pokazati da ima i znanstvenu svrhu. Prijedloge razmatraju tijela i odbori i nakon prihvaćanja objavljuju se u njihovom glasniku. Među novim dodacima su i Hippocampe, maleni Neptunov mjesec otkriven uz pomoć Hubblea, i Statio Tainhe, mjesto slijetanja kineske letjelice Chang’e 4 na tamnoj strani  Mjeseca. Hippocampe je  je mitološko biće iz grčke mitologije vezano uz vodu, sluga boga mora Posejdona i nimfe Amfitrite, njegove družice. Tianhe potječe od drevnog kineskog naziva za Mliječni put.

Teme sprječavaju da neke značajke nose isto ime, ali i povezuju stvari. 

"Ako poznajete mitologiju, odmah možete otkriti o kojem i kakvom tijelu je riječ i kakva je njegova značajka", naglašava Williams.

Njihovo nazivanje posljednjih se godina moralo proširiti i izvan mitologije, pa tako kaže Williams, tajnik radne skupine za nomenklature tijela, da je teme nastojao prilagoditi kako bi odražavale "promjenjiva životna iskustva astronoma koji ih nazivaju".

Posebno je ponosan na asteroide nazvane po popularnim glazbenicima, kao što su Jimi Hendrix, Billie Holiday i David Bowie.

Manji planeti koji nisu ni planet niti komete, najbrojniji su i nose imena imena matematičara, kemičara, inženjera, učitelja, članova Beatlesa i Monty Pythona, sve tri sestre Bronte, Jesse Owensa, Zsa Zsa Gabor i Malale Yousafzai.

No i za njihova imena postoje pravila. Kada je tijekom 80-ih jedna novootkriveni asteroid James Gibson htio nazvati po svojoj mački Mr. Spock smatrali su da to baš i nije primjereno. No imena se ne mijenjaju pa tako oko Sunca i dalje kruži 2309 Mr. Spock.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.