Znanost
1466 prikaza

Bodež Tutankamona je izvanzemaljskog porijekla!

Prikaz sarkofaga Tutankamona
Wikipedia
Bodež ostavljen uz mumiju egipatskog faraona Tutankamona napravljen je od željeza čije je porijeklo meteorit

Tutankamonov bodež kojeg je 1925. pronašao britanski arheolog Howard Carter u pokopnim zavojima tinejdžerskog faraona koji je mumificiran prije više od 3300 godina. Porijeko oštrice nehrđajućeg bodeža zbunjivalo je znanstvenike, jer je takav rad od željeza bio rijedak u antičkom Egiptu. Uz to je pronađen i drugi bodež, izrađen od zlata.

Tutankamonova grobnica | Author: Thinkstock Thinkstock

Sada su talijanski i britanski znanstvenici uz pomoć neinvazinvne rendgenske tehnologije pregledali bodež te zaključili da je riječ o meteoritskom željezu.

- Očigledno kako je riječ o meteoritskom željezu zbog velikog udjela nikla, kao i prisutnosti kobalta - izjavila je autorica istraživanja Daniela Comelli te dodala kako se radi o meteoritukarga, koji je pronađen 240 kilometara zapadno od Aleksandrije u luci grada Amunie (tadašnjeg Mesa Matruha).

Najčešći materijali od kojih su napravljeni predmeti iz drevnog Egipta su bakar, bronca i zlato, dok je željezo bili iznimno rijetko, piše BBC

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.