Ekonomix
460 prikaza

Pismo otkrilo: Studenti žicaju novac još od srednjeg vijeka

Grupa studenata
Thinkstock
Studenti već stoljećima traže novac od svojih roditelja, što je otkriveno nakon objave pisma u kojem jedan student moli roditelje za pomoć

Roditelji se ne bi trebali zabrinuti ako ih djeca koja studiraju počnu moliti za novce tijekom predstojeće akademske godine, a studentima ne bi trebalo biti neugodno zbog toga što rade, jer je to i tako praksa koje neprestano traje od Srednjeg vijeka.

Da, koliko god bilo teško povjerovati, studenti već generacijama, točnije od 1220-ih godina, 'žicaju' novce od roditelja, otkriveno je nakon što je na internetu osvanulo pismo u kojem jedan student moli roditelje za pomoć.

Prvi put je pismo objavljeno u knjizi Charlesa Haskinsa iz 1898. godine, 'The Life of Medival Students as Illustrated by their Letters', da bi se zatim o njima raspravljalo u Hunt Janinovoj 'The University in Medival Life 1179-1499', objavljenoj 2008. godine. 

U pismu iz 1200-ih, student Oxforda žalio se obitelji kod kuće da je 'grad skup i pun zahtjeva', što ni danas nije daleko od istine. Mladić je tvrdio da marljivo uči, ali da između njega i promocije stoje financijske tegobe, "budući da je prošlo već dva mjeseca da sam potrošio zadnje od onoga što ste mi poslali". 

Dalje objašnjava koje sve troškove treba podmiriti, pa spominje plaćanje podstanarske sobe, kupovinu potrepština, te "još mnoge stvari koje ne mogu sad precizirati". Na kraju moli da mu se otac smiluje i pomogne mu da "dovrši ono što je započeo", te da je život ništavan bez bogova hrane, vina i glazbe.

Drugim riječima, neke stvari se nikad ne mijenjaju.

U 12. stoljeću su se dvojica braće u Francuskoj odlučili iskoristiti pristup hvaljenja svojeg napretka, nakon ćega slijede zahtjevi. 

"Želimo vas obavijestiti da uz pomoć božjeg milosrđa živimo zdravi u Orléansu, te se potpuno posvećujemo nauci, držeći se riječi Catoa 'Znati bilo što je hvalevrijedno'. Imamo dobar stan, u blizini škole i tržnice, tako da možemo ići u školu svaki dan suhih nogu. Također, u kući imamo dobre prijatelje, koji su također dobri studenti sjajnih postignuća i pristojnih navika, što svi cijenimo jer kao što kažu psalmi 'S poštenim čovjekom ćete i sami postati pošteni'. Jedino što nas koči je nedostatak materijala, pa molim vaše očinstvo da nam pošaljete novce kako bismo mogli kupiti pergamente, tintu, stol i druge potrepštine, i to u dovoljnoj mjeri da nitko ne bi trpio (ne daj Bože!), nego da završimo studij i vratimo se kući sa svim počastima. Također nam pošaljite nove cipele i čarape, kao i bilo kakve novosti iz kuće."

Sve u svemu, roditelji diljem svijeta bi trebali biti realni, kao i jedan talijanski otac koji se pripremio za akademsku godinu 2015./2016. uz ove riječi: "Prvi pjev studenta je traženje novaca, i nikad neće doći nijedno pismo u kojem vas neće zamoliti za novce".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.