Znanost
3928 prikaza

Bomba od energetskog napitka - jači od Red Bulla

Atletičari, trkači s preponama, 400 m
Marie-Lan Nguyen/CC BY 3.0
Namirnice od sada dijele na ugljikohidrate, masti, proteine i na "keton", koji je jezivog okusa

To što je Business Insider napisao o najnovijem artiklu tvrtke HVMN (čita se isto kao "human", čovjek ili ljudski), na prvu djeluje poput reklame. Čak mjestimično i pomalo bezobrazne. Moguće da jednom dobrim dijelom to i jest to, ali je isto tako činjenica da je prvi ketonski energetski proizvod ove tvrtke objektivno znanstveno zbilja vrlo zanimljiv. Bočica tekućine bez mirisa ima 120 kalorija, otprilike kao kriška kruha, samo što u sebi nema ni masnoće ni proteine ni ugljikohidrate.

A opet, unatoč praktično nikakvoj energetskoj vrijednosti, dosadašnja najozbiljnija proučavanja djelatne tvari energetskog napitka "HVMN Ketone" dokazala su da tih otprilike 40 mililitara vrhunskim sportašima može značiti razliku između, primjerice, srebra i svjetskog rekorda na olimpijadi. Energetska vrijednost potječe od ketona, i to od beta-hidroksibutirata, takve molekule koju tijelo inače samo počne proizvoditi kad god osjeti da gladuje i da je vrijeme da počne sagorijevati svoje dragocjene masnoće.

Gradska ulica nova prijetnja Znanost Postoji 3. tip dijabetesa i milijuni ga imaju da ne znaju

Jedan od osnivača HVMN-a i direktor tvrtke Geoff Woo ovako je reklamirao svoju zlatnu koku: "Nije masnoća, nije protein, nje ugljikohidrat, ali tijelo iz toga dobiva energiju." Stvar je u tome da organizmi koji energiju spremaju u masnoće, od najjednostavnijih pa sve do ljudskog, svi su redom evolucijski uvjetovani kao neopisive škrtice i svi koji su ikada pokušali skinuti koji kilogram špeka, znaju koliko je teško tijelo natjerati da sagorijeva masne stanice.

Kad organizam napokon natjeramo da to čini, ono to radi tako da... Idemo prvo 13 godina unazad. Te godine je američka Agencija za napredne obrambene istraživačke projekte (DARPA) zamolila znanstvenike da im smisle takvu hranu za vojnike od kojih bi oni na frontu postizali bitno bolje fizičke i psihičke rezultate. Tražili su doslovno nešto što bi od njihovih vojnika napravilo supervojnike. Za bakšiš od 10 milijuna dolara tome su prionuli Sveučilište u Oxfordu i Nacionalni institut za zdravlje.

Nije prošlo dugo, samo desetak godina, i tamošnji biokemičari dosjetili su se da tijelo kad počne sagorijevati masti, to čini tako da ih razbija na specifične ketone, spojeve iz kojih potom dobiva energiju. S druge strane, sjetili su se i toga da se tijelo pri dijeti može prevariti tako da pomisli da gladuje. A to se čini naprosto tako da se ne jede ništa osim masti – sir, špek, takve stvari. Tijelo pomisli: "O! Imam na meniju samo masti, sigurno su to one iz mojih rezervi, sigurno gladujem, moram ih nastaviti sagorijevati!"

Žena stavlja šećer u kavu POLAKO UBIJA Znanost Ni ne kužite: Ovo su znakovi da unosite previše šećera

I u panici počne mršavjeti, naravno, ukoliko se čovjek ne prejeda masnom hranom, nego je umjeren. Konačno, znanstvenicima je palo na pamet da bi se sve to moglo još i jače ubrzati ako bi se u tijelo unosili direktno ketoni, u konkretnom slučaju baš onaj koji nastaje razgradnjom masti.

I odjednom tijelo, a da niti ne zna kako je došlo u takvu situaciju, nađe se usred procesa sagorijevanja molekula koje inače nikada, ali baš nikada tijekom stotina milijuna godina evolucije, nije sagorijevalo nego samo onda kad je gladovalo. I nema mu druge nego da se povinuje refleksu multimilijunske godišnje evolucije, te počinje pržiti svaku masnu stanicu koja joj se nađe na popisu.

Ono na čemu tipovima u HVMN-u valja čestitati jest to što su toliko vjerovali u abecedu biokemije da su u ekskluzivno partnerstvo s Oxfordom na ovom istraživanju još prije jednog desetljeća ubacili desetke milijune dolara. I svi su bili više nego oduševljeni. HVMN ima svoju bočicu u kojoj je otopljeno 25 grama beta-hidroksibutirata, na čemu računa da će podići grdne pare. Vojska ima svoj dio za svoje planove.

Slatko Slatka ovisnost Znanost Znanstvenici otkrili: Kako smo se navukli na šećer koji nam ni ne treba

A znanstvenici su, osim pristojnog honorara, otišli još malo dalje u razumijevanju načina na koji funkcionira ljudsko tijelo. Profesorica Kieran Clarke s Oxforda u srpnju 2016. objavila je znanstveni članak u časopisu Cell Metabolism u kojem objašnjava da su znanstvenici koji su radili na tome uočili da se najbolji učinci ovog energetskog čuda postižu ako se ono popije uz mali obrok poput pizze ili sladoledno-voćno-biskvitnog kupa.

Jedan od prototipa HVMN Ketona iskušavala je na skupini biciklista, od kojih su neki bili i bivši olimpijci. Ispalo je da su oni koji su popili što im je dala, nakon 30 minuta bicikliranja prevalili prosječno 400 metara više od onih koji to nisu pili. Pritom nisu osjetili baš nikakvu razliku u naporu, sami su ostali iznenađeni rezultatom. Isto je bilo i s ljudima koje je testirala na stroju za veslanje.

"Unutra nema kofeina ili ičega sličnog, to nije stimulant. Ako ne obraćate pažnju na to što radite, mislite: 'Ide mi čisto OK, sve je normalno kao inače.' Ali kad odjednom pogledate dolje: 'Opa! Otišao sam puno dalje nego inače!'", opisala je. Jedna ovakva bočica djeluje pet sati. Mirisa nema, tekućina je prozirna, ali, oni koji su probali, kažu da stvar u ustima peče kao najžešći špirit.

Kolači Ovisnost o slatkom Znanost Što se događa s našim tijelom kad se odreknemo šećera?

Ispitanici su potom osjetili da im se naglo otvorio apetit. No, tome su mogli odoljeti. Začudilo ih je što su bili odjednom u odličnoj formi, puni energije, ali nisu bili "nabrijani" kao što bi se osjećali da su uzeli nekakav stimulans. Tvrtka odranije ima još dva energetska proizvoda, jedan tipičan na bazi kofeina, ali na ovome namjerava zaraditi apsolutno najviše do sada.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.