Znanost
901 prikaza

Botaničari u šoku: Najstarije stablo u Europi počelo mijenjati spol

Fortingall Yew
Wikipedia
Drvo staro pet tisuća godina u Perthshireu, Fortingall Yew, koje je inače iz porodice tisa, već se godinama smatra "muškim" stablom jer proizvodi pelud

Najstarije drvo u Velikoj Britaniji, a vjerojatno i u Europi prolazi kroz promjenu spola, tvrde zapanjeni botaničari.

Drvo staro pet tisuća godina u Perthshireu, Fortingall Yew, koje je inače iz porodice tisa, već se godinama smatra "muškim" stablom jer proizvodi pelud, dok "ženske" vrste stabla proizvode bobičaste plodove. No, na slavnom starom stablu prošle su godine procvali bobičasti plodovi, što je šokiralo stručnjake, piše New York Post.

Profesor Max Coleman iz botaničkog vrta u Edinburghu koji je otkrio plodove je kazao kako stabla koja mijenjaju spol nisu tolika rijetkost, ali da je riječ o pojavi koju malo tko razumije.

Kako je ovo drvo jedna vrsta tise, za koju je specifično da desetljećima ne pokazuje znakove truljenja, botaničarima je teško procijeniti koliko se ovaj plod već nalazi na ovom starom stablu.

Fortingall Yew se smatra jednim od najstarijih živih organizama u Europi, a prema legendi, ispod njegove krošnje, odnosno u njegovoj sjeni rodio se Poncije Pilat.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.