Tehno
129 prikaza

Zaboravite 'Humans of New York', 'Women of Silicon Valley' je novi hit

Women of Silicon Valley
Facebook
Posljednja velika priča o ženama u Silicijskoj dolini ticala se tužbe zbog seksizma, no tu neće stati

Donedavno su vijesti svakodnevno pratile slučaj tužbe zbog spolne diskriminacije koju je privremena Redditova izvršna direktorica, Ellen Pao, digla potiv bivšeg poslodavca. Ono što je Pao definitivno postigla jest da se mnoge oči upere u smjeru žena u tehnološkoj industriji.

I tako je stvoren 'Women of Silicon Valley' projekt inspiriran izuzetno popularnim 'Humans of New York', samo što se u ovom slučaju ne dokumentiraju ljudi s ulica New Yorka i njihove priče, nego žene u svijetu tehnologije.

Women of Silicon Valley | Author: Facebook Facebook

I u ovom projektu prikazuje se po jedna žena, uz kratki intervju i biografiju. Predstavljaju se poduzetnice, softverske inženjerke, izvršne direktorice i menadžerice. Neke su stare, neke mlade, neke s iskustvom, a neke na početku karijere. 

Women of Silicon Valley | Author: Facebook Facebook

"Želim slaviti ove živuće primjere ženske uspješnosti", izjavila je Lea Coligado, žena koji stoji iza cijelog projekta, a koja je ujedno i studentica računarstva na Stanfordu. "Želim da žene koje se nalaze na ulazu u svijet kompjuterskih znanosti budu inspirirane ovim uzorima kao što sam i ja bila, a nadam se i da će uvidjeti da je tehnologija uzbudljiva, moćna i vrijedna truda."

Women of Silicon Valley | Author: Facebook Facebook

Coligado ističe da je konstantno pod utjecajem negativnih, često i komičnih, seksističkih komentara. Iako mnoge prikazane žene ističu važnost različitosti i probleme s kojima se susreću zbog spola, tekstovi pokušavaju cijelu priču uzdići na višu razinu, kao što to čini i 'Humans of New York', piše Mic.

Women of Silicon Valley | Author: Facebook Facebook

Zato umjesto da se usredotoče na seksizam, Coligado želi da projekt slavi snažne žene koje stvaraju novi put za buduće generacije. Njezin cilj je da promovira uzore za sve one djevojke koje imaju osjećaj da se ne mogu osloniti ni na koga osim na sebe.

Women of Silicon Valley | Author: Facebook Facebook

Projekt je lansiran u siječnju, a možete ga pratiti na Twitteru, Facebooku, Instagramu i Mediumu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.