Znanost
184 prikaza

Britanci spremni za genetsko modificiranje ljudskih embrija

Eksperimentiranje s embrijem
Thinkstock
Velika Britanija odobrila je genetsku modifikaciju ljudskih embrija u sklopu istraživačkog projekta u najranijoj fazi ljudskog razvoja

Velika Britanija će znanstvenicima omogućiti da shvate na koji se način embrio razvija u prvih sedam dana, prenose agencije. 

Ni godinu dana nakon što su kineski znanstvenici izazvali gnjev javnosti izvijestivši da su uspješno izmijenili DNK ljudskih embrija, dr. Kathy Niakan, stručnjakinja za matične stanice na londonskom Institutu Francis Crick od regulatornih agencija zatražila je dopuštenje za genetsko modificiranje ljudskih embrija. 

Vladino Povjerenstvo za humanu oplodnju i embriologiju izvijestilo je da je zahtjev odobren u skladu sa zakonom koji dopušta pokuse na embrijima, koji bi trebali biti uništeni u roku od 14 dana. 

U priopćenju Povjerenstva stoji da će se embriji koristiti isključivo u istraživačke svrhe te će se pratiti prvih sedam dana razvoja oplođenog jajašca. 

Dr. Niakan će u istraživanju koristiti tehniku genomskog uređivanja CRISPR-Cas9, koja je otprije predmet oštre međunarodne rasprave zbog bojazni da bi se mogla iskoristiti za genetsku manipulaciju ljudskim embrijima i za "kreiranje dizajnirane djece po narudžbi".

U istraživanju bi se trebali koristiti samo donirani embriji, koji nastanu kao višak tijekom postupka umjetne oplodnje. 

"Dr. Niakan kaže da je istraživanje na embrijima važno kako bi se što bolje shvatilo u kojoj se mjeri ljudski embrio zdravo razvija te će omogućiti da se bolje shvati uspješnost umjetne oplodnje, proučavanjem embrija u najranijoj fazi razvoja", rekao je direktor Instituta Francis Crick, Paul Nurse.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.