Znanost
460 prikaza

Čovječju ribicu bi mogla ugroziti bolest stigla iz Azije

Čovječja ribica
Wikimedia Commons
Gljivica koja pogađa vodozemce već je stigla u Sloveniju, no nije se proširila po Hrvatskoj

Opstanku čovječje ribice (Proteus anguinus) mogla bi opasno zaprijetiti gljivična bolest hitridiomikoza koja se po svijetu proširila iz Azije, a pogađa vodozemce, upozoravaju slovenski biolozi.

"Bolest je došla iz Azije i već izazvala masovni pomor vodozemaca širom svijeta. Uzročnik bolesti preživi u krajevima s temperaturom od 4 do 25 stupnjeva Celzija, što znači da bi u Sloveniji mogao ugroziti dvadesetak autohtonih vrsta vodozemaca, uključivši i čovječju ribicu", upozoravaju herpetolog Nino Kirbiš i biolozi- stručnjaci za čovječju ribicu s Biotehničkog fakulteta u Ljubljani.

Infekciju tom  bolešću izazivaju hitridne gljivice vrste Batrachochytrium dendrobatidis (Bd). Infekcija napada kožu koja kod vodozemaca nije samo u funkciji zaštite tijela nego služi i za disanje i izlučivanje tekućine. Zato kod napadnutih i manje otpornih vrsta brzo dolazi do pothranjenosti, iscrpljenosti organizma i uginuća.

Uz osnovni oblik bolesti Bd koji se svijetom proširio zbog trgovine vodozemcima, prije četiri godine u Nizozemskoj se pojavila i njena mnogo agresivnija inačica  (Bsal).

Jedna od varijanti spomenute bolesti već je prisutna u svim Sloveniji susjednim zemljama, osim u Hrvatskoj, pa bi se mogla prenijeti i na slovenska krška područja, u čijem podzemlju živi čovječja ribica, upozorili su slovenski stručnjaci.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.