Znanost
16907 prikaza

Čudo od zmije: Pravi se mrtva kad je u opasnosti

Zmija heterodon
screenshot/youtube
Izgledom je nalik i na opasnu čegrtušu i zbog toga je ljudi često ubijaju

Sikće, ponaša se kao kobra, duga je oko metra, ali je potpuno bezopasna. Poznata pod znanstvenim imenom Heterodon predstavlja rod zmija endemičnih na području sjeverne Amerike. Kad osjeti prijetnju, zmije mogu spljoštiti dio tijela i podići ga pa izgledaju jako slične kobrama. Tada počnu siktati i laicima izgledaju identično otrovnim zmijama.

Osim toga, imaju povećane kutnjake pa izgledaju doista opasno. Međutim, ugriz zmije je potpuno bezopasan zato što nema žlijezde otrovnice. Slina je blago toksična i u rijetkim situacijama kada i ugrize čovjeka, najgori zabilježeni simptomi su svrab i blago oticanje kože na mjestu ugriza.

Apsolutno najzanimljivija i jedinstvena među zmijama je po tome što radi ako siktanje i maskiranje u kobru ne uspije otjerati opasnost. Ona se pretvara da je mrtva. Okrene se na leđa, postane nepokretna, a neke vrste idu tako daleko da počnu ispuštati neugodan miris.

Najčešće se mogu naći u na jugoistoku SAD-a, ali zbog pješčane boje i naizgled agresivnog ponašanja često ju zamijene s čegrtušom. Zbog toga je česta žrtva ljudskih napada, a posebno po pustinjskim dijelovima Amerike. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.