Znanost
4765 prikaza

'Dinosauri su bili pred nestankom i prije asteroida'

Dinosauri, izumiranje nakon udara asteroida
YouTube
Najnovije istraživanje tvrdi da se više nisu imali kamo širiti i da bi izumrli i bez udara asteroida

Troje britanskih znanstvenika koji su istraživali načini i brzinu širenja dinosaura po svijetu, zaključili su da su dinosauri bili u silaznoj evolucijskoj putanji još i prije kataklizmičkog udara asteroida prije 65 milijuna godina, za kojega se vjeruje da ih je konačno zbrisao. Do tog trenutka dinosauri su se uspjeli proširiti u baš sve dijelove Zemlje, što je bilo kruna njihove 100 milijuna godina dominacije.

Udar asteroida u Zemlju Istraživanje Znanost Asteroid koji je pobio dinosaure donio je noć od godine i pol

Ciara O’Donovan, Andrew Meade i Chris Venditti u članku u Nature ecology & evolution zaključuju da su bez obzira na asteroid bili na pragu toga da postanu žrtve vlastitog evolucijskog uspjeha jer se naprosto više nisu imali gdje širiti. Na početku svog puta, dinosauri su se razvili u današnjoj Južnoj Americi, odakle su se velikom brzinom proširili diljem planeta.

Znanstvenici su pratili ritam i način širenja dinosaura, istodobno prateći i vrste kroz koje su dinosauri evoluirali, a one su bile doista raznolike; od tiranosaurus reksa, preko diplodoka do sićušnih europasaurusa, dilonga i sličnih. Razlog za njihovo tako brzo širenje bilo je to što je svijet naprosto čekao da ga se napuči nakon Velikog izumiranja, odnosno Perm-trijas izumiranja prije 252 milijuna godina kad je u razdoblju od možda samo 10.000 godina nestalo 96 posto vrsta u morima i 70 posto kralježnjaka na kopnu.

Uzrok su, prema najnovijim teorijama, mogli biti ogromni vulkani na području današnjeg Sibira koji su pokrenuli takve klimatske promjene da je Zemlji trebalo desetak milijuna godina za oporaviti se. Takvo stanje, za one vrste koje su uspjele nekako opstati, značilo je otvoren prostor za evolucijski eksplodirati ukoliko bi bile kadre dovoljno brzo se prilagoditi i ispuniti ispražnjeni svijet kao dominantni oblik života.

Dinosaur | Author: Thinkstock Thinkstock

Dinosauri zato skoro da nisu imali nikakvu konkurenciju u borbi za prostor, hranu i druge resurse, munjevito su se proširili svijetom, ali pri kraju njihovog razvoja, primijetili su znanstvenici, njihov je razvoj stao usporavati da bi na kraju opstali samo oni dinosauri koji su naučili letjeti. Tako su nastale današnje ptice.

Što se ostalih tiče, smatraju ovi znanstvenici, oni dinosauri koji su se prilagodili životu na kopnu i u morima, kako više nisu imali kamo se širiti, toliko su se specijalizirali u svojim okruženjima, da više nije bilo prostora za napredak – a to znači da su upali uz evolucijsku slijepu ulicu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 18:50 20.Siječanj 2019.

    dinosauri su bili osuđeni na nestanak ne vjerujem

  • nelson 17:48 02.Ožujak 2018.

    možda ih je ubila bolest ili nedostatak biljki ,manje ženki ,ali sigurno 99,9 posto klima se promijenila, opet imamo krokodile, zmije, i neke gmazove koji su preživjeli