Znanost
34384 prikaza

Dramatično upozorenje: "Vrijeme nam istječe"

Klimatske promjene
pxhere
Tisuće znanstvenika iz gotovo svih država svijeta potpisali su otvoreno pismo

Novo, teško "upozorenje čovječanstvu" o opasnostima koje nam prijete potpisalo je 15.000 znanstvenika iz cijelog svijeta.

Poruka dopunjava izvorno upozorenje poslan iz Udruge zabrinutih znanstvenika koje je poduprlo 1.700 osoba prije 25 godina. No, stručnjaci kažu da je situacija daleko, daleko lošija od 1992. godine, i da su gotovo svi identificirani problemi jednostavno pogoršani.

Čovječanstvo se još uvijek suočava s egzistencijalnom prijetnjom ograničenih resursa zbog brzo rastućeg broja stanovnika, upozoravaju. Ni znanstvenici, ni utjecajni mediji ni laici ne rade dovoljno da se bore protiv toga, stoji u pismu.

Ako svijet ne djeluje uskoro, čekaju nas katastrofalni gubici biološke raznolikosti i neizrecive količine ljudske bijede, upozoravaju.

Metković, poplava 2010. Klimatske promjene Top News More će rasti do 10 metara, pogledajte Jadran 2100.

Samo rupa u ozonskom sloju se nešto smanjila od prvog pisma, a pismo poziva čovječanstvo da to iskoristi kao primjer onoga što se može dogoditi kada se djeluje odlučno. No, svaka druga prijetnja još je opasnija, pišu, a nije nam ostalo prije nego što se te promjene više neće moći preokrenuti.

Postoje neki tračci nade, ipak stoji u pismu. Ali čovječanstvo ne radi dovoljno da bi iskoristilo većinu njih i uskoro neće moći promijeniti svoju sudbinu.

"Uskoro će biti prekasno da se odmaknemo od puta u propast, a vrijeme istječe", upozorava pismo. "Moramo priznati, u našem svakodnevnom životu i u našim vladajućim institucijama, da je Zemlja sa svim svojim životom naš jedini dom".

Istaknute su mnoge katastrofe u okolišu, uključujući katastrofalne klimatske promjene, krčenje šuma, masovna izumiranja vrsta, "mrtve zone" u oceanu i nedostatak pristupa pitkoj vodi.

Kako prenosi britanski Independent, znanstvenici na čelu s vrhunskim američkim ekologom, profesorom Williamom Rippleom iz Oregon State University, izjavili su: "Čovječanstvo sada dobiva drugu obavijest... Ugrožavamo vlastitu budućnost ne zaustavljajući naše intenzivnu, ali zemljopisno i demografski neujednačenu materijalnu potrošnju."

U svom izvornom upozorenju, znanstvenici, uključujući i većinu svjetskih nobelovaca, tvrdili su da bi ljudski utjecaji na prirodni svijet mogli dovesti do "ogromne ljudske bijede".

Nova obavijest, dobila je potporu 15.364 znanstvenika iz 184 zemlje.

Uragan Sandy Katastrofe Znanost Crne prognoze: Megapoplave nas čekaju svakih pet godina

Autori su skupili podatke vladinih agencija, neprofitnih organizacija i pojedinačnih istraživača da iznesu svoj slučaj da bi utjecaji na okoliš mogli donijeti "znatnu i nepovratnu štetu" Zemlji.

Profesor Ripple rekao je: "Oni koji su potpisali ovo drugo upozorenje priznaju očigledne znakove da idemo neodrživim putem. Nadamo se da će naš rad pokrenuti široku javnu raspravu o globalnom okruženju i klimi".

Napredak je postignut u nekim područjima - poput smanjenja kemikalija koji oštećuju ozonski sloj i povećanja energije proizvedene iz obnovljivih izvora - no štetni trendovi daleko su nadmašili pozitivne pomake, rekli su znanstvenici.

Istaknuli su da je u posljednjih 25 godina:

  • Količina svježe vode po glavi stanovnika širom svijeta smanjena za 26%.
  • Broj "mrtvih zona" oceana - mjesta gdje malo što može živjeti zbog zagađenja i nedostatka kisika - porastao je za 75%.
  • Gotovo 300 milijuna hektara šuma je izgubljeno, uglavnom kako bi se napravilo mjesta za poljoprivredno zemljište.
  • Globalne emisije ugljičnog dioksida i prosječne temperature pokazuju nastavak značajnih povećanja.
  • Ljudska populacija je porasla za 35%.
  • Ukupno, broj sisavaca, gmazova, vodozemaca, ptica i riba u svijetu pada za 29%.
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • crazy.dictator 23:52 18.Studeni 2017.

    pak je i vreme da jedna tak idiotska vrsta konacno nestane

  • ada 01:10 16.Studeni 2017.

    trebalo bi u cijelom svijetu uvesti zakon, da se samo smije rađati najviše dvoje djece u jednoj obitelji, zatim, "ohladiti" vruće glave državnika koji uništavaju ozon sa raznim vojnim ispitivanjima, koji uništavaju zrak i vodu, samo tako bi se moglo ... prikaži još!o spasiti uništavanje...

  • Avatar Nikola Perić
    Neron 14:49 15.Studeni 2017.

    Ako dođe do katastrofe,a ja plačao posmrtnu pomoč zabadava.