Znanost
33525 prikaza

Najveće jezero svijeta nestaje - napokon otkrili zašto

Kaspijsko jezero koje isparava
Wikimedia Commons
Razine vode u Kaspijskom jezeru nalaze se na svom povijesnom minimumu, a razlog je zabrinjavajući

Najveće jezero na svijetu koje se prostire na dijelu između Europe i Azije, polagano isparava, što je rezultiralo smanjenjem razine vode po stopi od sedam centimetara na godinu. 

Naime, Kaspijsko jezero ovaj fenomen pogađa još od 1997., a znanstvenici su napokon otkrili i razlog koji stoji iza toga, piše Science Alert.

Kaspijsko jezero koje isparava | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Sada se jezero nalazi na razini od tek jednog metra iznad povijesnog minimuma izmjerenog krajem 70-ih godina prošlog stoljeća. Budući da je Kaspijsko jezero najveće na svijetu te je voda u njemu slana, nazivaju ga i Kaspijskim morem, a objašnjenje za promjenu razine vode u njemu je globalni rast temperatura uslijed klimatskih promjena, zaključili su znanstvenici sa Sveučilišta Texas.

Kaspijsko jezero koje isparava | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Objašnjavaju kako visoke površinske temperature zraka iznad samog jezera, čiji porast iznosi oko jednog Celzijusa od 1979. godine, uzrokuju pojačanim isparavanjem.

Iako se ukupna razina vode mijenjala tijekom nekoliko stoljeća, posljedice iz prošlog stoljeća utjecale su na isparavanje uzrokovane toplijim temperaturama, što ima najveći efekt na vodu.

Mračna predviđanja

Znanstveni tim zaslužan za to otkriće do njega je došao u sklopu obrade satelitskih podataka za misiju GRACE (Gravity Recovorey and Climate Expert), koja je započela 2002. godine.

Tijekom mjerenja zabilježeno je koliko se razina vode mijenjala te kako neprekidno pada od 1997, a zaključeno je kako isparavanje ima znatno veći utjecaj na vodu od priljeva padalina i drugih faktora.

Kaspijsko jezero koje isparava | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Površina jezera iznosi nevjerojatnih 371 tisuću kvadratnih kilometara, a osim što obiluje ogromnim rezervama nafte i prirodnog plina, ono je važan izvor ribe za zemlje u njegovom okruženju. Ako se navedeni trend isparavanja nastavi, jezero koje se nalazi na području između Rusije, Kazahstana, Irana, Azerbejdžana i Turkmenistana, to će ugroziti brojne životinjske vrste tamo, a naposljetku i ljude, uvjereni su znanstvenici.

Pogledajte dokumentarac:

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • istri 19:41 01.Studeni 2017.

    stavi lonac pun vode nek pomalo kljuca i isparava bezdodavanje vode polagano ali ispari do zadnje kapi , zar je trebalo tako dugo cekati za otkriti razlog?