Znanost
1153 prikaza

Koncentracija CO2 u zraku u 2016. je bila rekordna

Pogled na Zagreb
Marko Lukunić (PIXSELL)
Prema WMO-u, "strelovit rast" razine CO2 nastaje "spregom ljudskih aktivnosti i vrlo moćnog El Niña"

Koncentracija u atmosferi ugljičnog dioksida (CO2), jednog od plina odgovornih za globalno zagrijavanje planeta, dosegnula je rekordnu razinu u 2016., objavila je u ponedjeljak Svjetska meteorološka organizacija (WMO) i upozorila na "opasan rast temperature".

"Zemlja je prošli put doživjela takvu količinu CO2 prije 3 do 5 milijuna godina: temperatura je bila viša za 2 do 3 stupnja Celzijevih, a razina mora bila je viša 10 do 20 metara u odnosu na sadašnju", zbog topljenja ledenjaka, podsjetila je UN-ova agencija u godišnjem izvješću o plinovima koji proizvode učinak staklenika. 

Prema WMO-u, "strelovit rast" razine CO2 nastaje "spregom ljudskih aktivnosti i vrlo moćnog El Niña", klimatske pojave koja se pojavljuje svakih 4 do 5 godina te izaziva rast temperature Tihog oceana, a taj rast uzrokuje suše i snažne kiše. 

"U godini 2015. koncentracija ugljičnog dioksida iznosila je 400 čestica na milijun (ppm), da bi u 2016. dosegnula 403,3 ppm" i danas   "predstavlja 145 posto razine iz predindustrijskog doba (prije 1750. godine)", stoji u izvješću predstavljenom u Ženevi, sjedištu WMO-a.

Znanstvenici su se koristili uzorcima ledenjaka kako bi odredili varijacije koncentracije CO2 u atmosferi. 

"Ako brzo ne smanjimo emisije plinova s učinkom staklenika, napose CO2, idemo u susret opasnom rastu temperature do kraja stoljeća, daleko iznad cilja zacrtanog Pariškim sporazumom", upozorio je glavni tajnik WMO-a, Finac Petteri Taalas. 

"Budući naraštaji primit će u naslijeđe planet koji će biti daleko manje gostoljubiv za život nego što je danas", upozorio je. 

Od početka industrijskog doba, što znači od 1750., demografski rast, sve intenzivnija poljoprivreda, veća eksploatacija zemlje, krčenje šuma, industrijalizacija i eksploatacija fosilnih goriva u energetske svrhe izazivaju povećano ispuštanje u atmosferu plinova s učinkom staklenika, a među njima vodeći je CO2.

"CO2 u atmosferi ostaje stoljećima, a u oceanu i dulje. Po zakonima fizike, u budućnosti će temperatura biti znatno viša, a klimatske pojave ekstremnije. Nemamo čarobni štapićem kojim bismo izbrisali taj višak CO2 iz atmosfere", istaknuo je Taalas.

Erik Solheim, ravnatelj agencije UN-okoliš upozorava da "nas vrijeme pritišće".

"Brojke ne lažu. Naše emisije i dalje su previsoke i treba trend preokrenuti... Imamo već na raspolaganju brojna rješenja kojima se možemo suprotstaviti tom izazovu. Nedostaje samo političke volje", rekao je Solheim.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.