Znanost
6379 prikaza

Ekološka katastrofa: stotine divova umire na plaži

Nasukani kitovi u Zlatnom zaljevu
Anthony Phelps/REUTERS/PIXSELL
Više od tristo volontera i ekologa pokušava spasiti barem dio nasukanih kitova

Stotine lešina u petak je pronađeno na inače idiličnoj plaži u Novom Zelandu. Dok su volonteri i ekolozi užurbano radili kako bi spasili više od 400 nasukanih kitova, bili su svjesni da je to gotovo zasigurno izgubljena bitka.

Na nekim mjestima tijela kitova bila su naslaga u tri ili čak četiri sloja, a volonteri su pokušavali kantama dopremiti dovoljno vode unesrećenim kitovima.

Kako javlja HINA, do sada je uginulo već oko 300 kitova i spasioci pokušavaju vratiti njih više od stotinu u more. Stručnjaci odjela za očuvanje okoliša u četvrtak navečer uočili su nasukane kitove no vladina agencija nije željela odobriti noćno spašavanje strahujući da bi kitovi mogli ozlijediti spasioce u mraku.

Kath Inwood, ispričala je za New York Times da je na teren izišlo tristotinjak volontera. Neki pokušavaju složiti ljudski lanac kojim bi spriječili oslobođene kitove da se ponovno vrate i opet nasuču. "Stvarno je stresno vidjeti toliko mrtvih kitova. Ljudi moraju biti otporni i posvetiti se onome što moraju uraditi", rekla je Inwoodova.

Neke kitove su volonteri uspjeli osloboditi, neki su još uvijek živi, ali u petak ujutro procjenjivalo se da su gotovo tri četvrtine svih nasukanih kitova već uginauli. Slučaj predstavlja najveće nasukavanje kitova na Novom Zelandu od 1985. kada se kod Aucklanda nasukalo 450 kitova. Kitovi često 'zapnu' u Zlatnom zaljevu, udaljenom popularnom ljetovalištu na vrhu južnog novozelandskog otoka.

Zbog plitke vode u zaljevu kitovi se teško mogu vratiti u duboke vode, kažu iz organizacije za spašavanje morskog svijeta Jonah Watch. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.