Znanost
27747 prikaza

Ekstremno: Znate li grad u kojem 14 godina nije pala kiša?

Pasja vrućina
Željko Lukunić/PIXSELL
Vremenski uvjeti na raznim stranama svijeta idu ili u ekstreman minus ili u ekstreman plus

Svjetska meteorološka organizacija napravila je listu ekstremnih vremenskih prilika. Na njoj se nalaze najniža i najviša zabilježena temperatura, mjesto gdje je palo najviše kiše, kao i mjesto gdje je zabilježena najveća tuča.

Najniža temperatura

Najveći minus zabilježen je u Vostoku, na Antarktiku, gdje je izmjereno čak minus 89,2 stupnjeva Celzijusa 21. srpnja 1983. godine

Najviša temperatura 

"Dolina smrti" u Kaliforniji je ušla u povijest kada je u ljeto 1913. godine izmjereno nevjerojatnih 56,7 stupnjeva Celzijusa.

Najviše padalina u minuti

U američkoj državi Maryland, u gradu Unionville, zabilježen je rekord 4. srpnja 1956., kada je u minuti napadalo 31,2 milimetra kiše.

Najviše padalina u 24 sata

Tijekom jednog dana najviše kiše je palo dok je prolazio ciklon Dennis na otočju u Indijskom oceanu. Čak 1,825 metra je palo u samo jedan dan, od 7. do 8. siječnja 1966. godine.

Najjača tuča

Najjača tuča ikad pala je u Gopalganju, u Bangladešu, 14. travnja 1986. godine, kada su poginule 92 osobe. Prijavljeni su komadi leda teški jedan kilogram.

Najduži sušni period

Najduži period bez padalina je izmjeren u Čileu, u gradu Arica, gdje kap kiše nije pala punih 14 godina, od listopada 1903. do siječnja 1918. godine.

Najviši hladni gejzir

U Andernachu, u Njemačkoj, zabilježen je 16. rujna 2002. godine mlaz vode visok 61,5 metara kojeg je izbacio gejzir.

Najhladnija cesta 

Ruska Kolima autocesta je najhladnija cesta na svijetu, gdje temperature ponekad padaju i na minus 67,7 stupnjeva. Da stvar bude strašnija, jedan dio ove ceste se zove "Put kostiju" u znak sjećanja na zatvorenike koji su preminuli gradeći je.

Najveća ledena pustinja

Najveća ledena pustinja koja se ne nalazi u polarnom dijelu je na teritoriji Kanade. Nalazi se u nacionalnom parku Kluane i prostire se na području od 21.980 kvadratnih kilometara.

Naseljeno mjesto sa najnižom temperaturom  

Sibirsko mjesto Ojmjakon je najhladnije mjesto gdje žive ljudi izvan Antarktika. Tamo temperature padaju do minus 68 stupnjeva.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • lik301 13:59 29.Lipanj 2019.

    boze dragi sramote koji debil je pisao ovo. naslov nema veze sa sadrzajem, ko ti dade posao

  • BESTpartizan 09:35 29.Lipanj 2019.

    tamo bolje ne zivjet