Znanost
104 prikaza

Elon Musk u rujnu želi lansirati raketu koja je već bila u svemiru

SpaceX hangar - Falcon 9 rakete
Elon Musk/Twitter
Elon Musk podijelio je fotografiju na Twitteru koja pokazuje da u SpaceX-ovom hangaru postaje tijesno...

SpaceX je izveo još jedno uspješno slijetanje Falcon 9 rakete, a Elon Musk je na Twitteru podijelio fotografiju koja pokazuje da je u hangaru nastala gužva. Naime, ondje se spremaju rakete koje su uspješno prizemljene nakon lansiranja.

Šef SpaceX-a je nekoliko puta napomenuo kako je višekratno korištenje raketa važno za budućnost svemirskog istraživanja jer smanjuje troškove svemirskih letova. Očekuje se da će ova praksa sniziti troškove lansiranja za 30 posto. Također, kako Elon Musk želi poslati prve ljude na Mars unutar sljedećih 10 godina, višekratno iskoristive rakete omogućile bi da lansira astronaute ondje te ih istom raketom vrati na Zemlju. 

SpaceX je prvo uspješno slijetanje rakete slavio krajem prošle godine, a sada imaju već 4 rakete spremne za ponovno korištenje. Jedna od njih će u rujnu ili listopadu ove godine ići na ponovno lansiranje što će biti prvi puta u povijesti da će lansirati raketu koja je već bila u svemiru. 

Još nije poznato što će Falcon 9 raketa voziti na svom drugom letu u svemir, no mnoge su kompanije zainteresirane da to bude njihov teret što ne čudi jer je tvrtka Elona Muska iznimno popularna te privlači pažnju mnogih zaljubljenika u svemirska istraživanja, a samim tim i kompanije koje koriste njene usluge dođu u središte pozornosti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.