Znanost
1468 prikaza

Znanstvenici otkrili: "Dan poslije sutra" je ipak moguć

Scena iz filma Dan poslije sutra
20th Century Fox
Znanstvenici su usporedili propast svijeta sa scenarijem filma „Dan poslije sutra“

U kino hitu iz 2004. godine - „Dan poslije sutra“, katastrofalne posljedice nastaju zbog raspada masivnog, temperaturom vođenog, oceanskog sustava.

Iako je sustav, poznat kao Atlantic Meridional Overturning Cicrulation (AMOC), stvaran, znanstvenici su u vrijeme prikazivanja filma tvrdili da se ne temelji na činjenicama. 

No, prema istraživanju objavljenom prošlog tjedna u časopisu Nature Scientific Reports, učinci prikazani u filmu mogli bi zapravo biti i više mogući nego što se na početku mislilo. 

AMOC zagrijava Europu i istočnu američku obalu dovodeći sjeverne karipske vode i 'tjerajući' hladniju vodu na jug. Ako AMOC kolabira, posebice u svjetlu širih učinaka klimatskih promjena, izvještaj otkriva da bi se dijelovi Zemlje, tijekom 15 do 20 godina, mogli rashladiti. Što je vrlo slično onome što smo vidjeli u filmu.

„Osnovni scenarij za AMOC-a, pod utjecajem globalnog zagrijavanja, nije u potpunosti nezamisliv“, rekao je autor istraživanja Sybren Drijfhout, opisujući situaciju u kojoj bi temperature u Europi mogle pasti, a razina mora na istočnoj obali SAD-a porasti za gotovo metar. 

„To će utjecati na stotine milijuna ljudi“, kaže ovaj profesor fizičke oceanografije i klimatske fizike sa Sveučilišta Southampton iz Velika Britanije. 

Maksimalne temperature pale bi na oko -9 do -6 stupnjeva Celzijusa u nekim dijelovima Europe. Usporedio je ovakav pomak temperature s kasnim Srednjim vijekom kad se u Europi dogodilo „malo ledeno doba“. 

Drijfhout procjenjuje da je vjerojatnost „naglog raspada“ AMOC-a, kao uljepšane verzije viđene u „Danu poslije sutra“, negdje oko pet posto, ali to je još uvijek ozbiljna stvar s obzirom na učinke, kaže on. Ostatak filma je, kaže, pretjeran, a na nekim mjestima čak krše zakonima fizike.

Na žalost, prema objavljenom znanstvenom izvještaju u ožujku, AMOC je dramatično oslabio tijekom posljednjih 1000 godina, kako je nadolazilo sve više hladne vode s otopljenog ledenog pokrova Grenlanda, koja usporava cirkulaciju oceana. 

Na pitanje što nas čeka, dr. Aixue Hu, znanstvenik iz Laboratorija za klimu i globalnu dinamiku Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja, kaže da je prvi korak da se dosadašnja otkrića stave u pravu perspektivu. 

„Drijfhoutov scenarij uvjetovan je onim što se vjerojatno neće dogoditi u bliskoj budućnosti“, kaže on, upozoravajući međutim da je on svakako moguć u daljoj budućnosti, s tim da bi primarni krivac bili staklenički plinovi.

Stoga, ako želimo smanjiti vjerojatnost propasti AMOC-a, kaže on, moramo se za početak usredotočiti na smanjenje emisije stakleničkih plinova, piše Huffington Post

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.