Znanost
405 prikaza

Predviđanja znanstvenika: Za 100 godina bit ćemo nadljudi

Ja, robot
20th Century Fox
Nova kozmopolitska kultura razvijat će se uz stvarnu umjetnu inteligenciju

Napredak znanstvenih istraživanja i tehnologije u idućih sto godina osjetno će promijeniti dosadašnju kulturu života. 

U tom vremenu ćemo doslovno odlučiti želimo li uopće opstati na Zemlji, rekli su američki ekonomisti Martin Weitzman, Alvin Roth i Robert Shiller. 

Kao jednu od glavnih smjernica razvoja čovječanstva vide oblikovanje planeta.

"Onečišćenje okoliša dovelo je do toga da ćemo se morati braniti od globalnog zagrijavanja. Ne postoji brz način uz pomoć kojeg možemo sniziti temperature na Zemlji", rekao je Weitzman. 

Kao potencijalno rješenje vidi stvaranje ‘svemirskog suncobrana’ koji bi odbijao Sunčeve zrake nazad u svemir.

On bi funkcionirao tako da se u atmosferu ispusti određena količina sumporova dioksida koji bi blokirao veliku količinu Sunčeve topline.

"Zemljin prirodni obrambeni sustav od Sunca čine vulkani kad ispuste veliku količinu dima iz utrobe Zemlje. Unatoč tome, onečišćenje na Zemlji će ostati pa moramo naći i način da ga se riješimo", pojašnjava Weitzman.

Ako uspijemo opstati dovoljno dugo, farmaceutska industrija će nam ponuditi monoštvo novih ljekova i droga uz pomoć kojih ćemo izdržavati i mijenjati tempo života.

"Za sportaše će lijekovi biti zabranjeni, ali svi ćemo uzimati tablete kako bismo povisili koncentraciju, inteligenciju i pamćenje", smatra Roth.

Korištenje takvih proizvoda će poticati i konkurencija između sveučilišta i tvrtki u kojima svatko želi biti najbolji. 

Medicina bi trebala još više produljiti život, a organe koji nam otkazuju ćemo uzgajati u živim životinjama.

"U 22. stoljeću će transplantacija organa između živih ljudi biti smatrana barbarskim klimatske promjene ćemo odgoditi organi će se uzgajati u životinjama činom. Proizvodit ćemo sve ljudske stanice koje trebamo", predviđa Roth.

Osim duljeg života, ekonomisti smatraju da će svijetom zavladati “turizam plodnosti”.

Prema njima, sve više žena koje ne žele same roditi, izdvojit će vlastite jajne stanice. Oplođenu stanicu usađivat će u surogat majke pa će im djecu doslovno donositi “rode”.

Kao jedan od najbrže rastućih sektora ekonomisti vide informatičku tehnologiju.

Povezivanjem računala i sve bržim i češćim dijeljenjem mišljenja potaknut ćemo razvijanje globalne umjetne inteligencije.

"Internet će toliko utjecati na ljude da će se formirati potpuno nove subkulture. Nova kozmopolitska kultura razvijat će se uz bok stvarne umjetne inteligencije", kaže Shiller.

Prema njemu će to biti dobro s ekonomske strane jer će se lakše moći nadzirati ekonomski procesi u svijetu kako bi bilo što manje siromašnih te da bi se spriječili bankroti zemalja.

"Sve jača globalizacija se vjerojatno neće moći ostvariti do kraja pa je izvjestan rat među ljudima koji poštuju tradiciju i onih koji su za bezuvjetno povezivanje", smatra Shiller.

Uz to pojašnjavaju kako će se broj stanovnika na Zemlji i dalje povećavati gdje neće biti totalitarizma. To sve vodi promišljanju novog i boljeg sustava vladanja od demokracije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.