Top News
224 prikaza

Što smo doznali od Pape o klimatskim promjenama?

Papa
Željko Lukunić (PIXSELL)
Od prozivanja bogatih zemalja da plate svoje društvene dugove, do misli o GMO-u i UN-ovim pregovorima o klimi, evo što donosi nova papina enciklika

Papa Franjo objavio je dugoočekivanu encikliku o klimatskim promjenama i okolišu. 180 stranica dugačak dokument proziva bogate narode da plate svoj "društveni dug" siromašnijim zemljama i osuđuje UN-ove klimatske pregovore zbog nedostatka napretka. 

Evo kojih smo osam stvari naučili iz papine poruke:

1. Papa misli da bismo trebali ukinuti korištenje ugljena

Dok se na obnovljive izvore energije poput vjetra i sunca gleda kao na rješenje naših potreba za energijom, trebali bismo razmisliti i o korištenju plina umjesto ugljena, smatra Papa. 

"Znamo da treba po hitnom postupku zamijeniti tehnologiju koja koristi visoko zagađujuća fosilna goriva - ugljen, ali i naftu, te djelomično plin. Sve dok ne dođe do većeg pomaka u razvoju i korištenju izvora obnovljive energije, opravdano je da koristimo manje od dva zla, kako bismo našli kratkotrajna rješenja."

2. Misli da UN-ovi pregovori o klimatskim promjenama nisu puno toga postigli

Papa napominje da se tijekom više od 20 godina sastančenja ustvari proizvelo "žalosno malo" konkretnih poteza kojim bi se smanjila emisija ugljika i obuzdalo globalno zatopljenje.

"Nevjerojatno je koliko su slabi bili međunarodni politički odgovori. Neuspjeh globalnih okupljanja i raspava o okolišu pokazuje koliko naše politike podliježu tehnologijama i financijama. Postoji previše posebnih interesa, te ekonomski interesi vrlo lako na kraju trijumfiraju nad općim dobrom. A i neki manipuliraju informacijama kako nitko ne bi utjecao na njihove planove."

3. Ne sviđa mu se trgovina ugljikom

"Strategija kupovine i prodaje 'ugljičnog kredita' može uzrokovati pojavu novog oblika spekulacije koja neće nimalo pripomoći smanjenju emisija zagađujućih plinova diljem svijeta. Ovaj sustav kao da pruža brzo i jednostavno rješenje pod krinkom određenog obvezivanja prema okolišu, no ono u biti ni na koji način ne dovodi do radikalnih promjena kakve trenutačne okolnosti zahtijevaju. Umjesto toga, to je 'mazanje očiju' kojim se i dalje nekim zemljama i sektorima dozvoljava pretjerana konzumacija."

Vjetrenjača | Author: Julian Stratenschulte/DPA/PIXSELL Julian Stratenschulte/DPA/PIXSELL

4. Sviđa mu se društvena energija

Iz perspektive pape Franje, malo i lokalno je divno.

"Na nekim mjestima se razvijaju zadruge koje su se posvetile tome da koriste obnovljive izvore energije, kojih pak ima dovoljno za lokalno stanovništvo i zajednicu, te čak mogu prodavati višak. Ovaj jednostavan primjer pokazuje da iako se postojeći svjetski poredak ponaša nemoćno, on tek ne preuzima svoje odgovornosti. Jer lokalno stanovništvo i individualci mogu učiniti prave promjene."

5. On nije ni za ni protiv genetski modificirane hrane

"Teško je reći krajnji sud o GMO-u... Rizici koji su uključeni nisu uvijek uzrokovani korištenim tehnikama, nego neprimjerenom ili pretjeranom primjenom... To je kompleksno pitanje okoliša."

6. On misli da je konzumacija veći problem od populacije

Ovo vjerojatno i nije toliko čudno, s obzirom na crkvin stav o kontracepciji, te je u skladu sa stavovima mnogih drugih ekološki nastrojenih ljudi. On naime smatra da je potrošnja puno veći problem od prenapučenosti, piše Guardian.

"Kriviti rast stanovništva umjesto pretjeranog i selektivnog konzumerizma, jedan je od načina na koji se odbijamo suočiti s problemima."

7. Papa smatra da pametni telefoni i ostali 'gadgeti' stoje na putu između nas i prirode

"Prave veze s drugima, i sa svim izazovima koje one nose, danas kao da su zamijenjene nekim oblikom online komunikacije, koja nam omogućuje da odaberemo ili eliminiramo koje veze nam se (ne)sviđaju. Na taj način dobivamo novu vrstu neprirodnih emocija koje su više vezane uz naše uređaje i ekrane, nego uz druge ljude i prirodu."

8. Naš dar sljedećoj generaciji mogao bi biti: pustoš

"Možda nadolazećim generacijama ostavljamo krhotine, pustoš i smeće. Tempo potrošnje, otpada i promjena okoliša užasno puno je promijenio sposobnost planeta da se nosi sa suvremenim stilom života, koji je i tako potpuno neodrživ. Sad možemo predvidjeti samo katastrofe, koje se i tako već svako malo dogode negdje u svijetu. Učinci trenutačne neravnoteže mogu se smanjiti samo našom odlučnom akcijom - ovdje i sada."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.