Znanost
388 prikaza

Gazirana pića imaju negativan utjecaj na penis - ovo su posljedice!

Muškarac na krevetu
Thinkstock
Šokantna je studija otkrila da muškarci koji redovito piju Coca Colu i druge gazirane sokove imaju manji ukupni broj spermija i 30 posto veći rizik erektilne disfunkcije

Ako su vam gazirana pića omiljeni napitak za osvježenje, a pritom ste muškarac - vrijeme je da razmislite o tome što unosite u sebe, savjetuju znanstvenici sa Sveučilišta Kopenhagen koji su objavili šokantne rezultate o djelovanju takvih sokova na muškarce. Naime, otprije je poznato kako su gazirana pića prepuna šećera rizičan faktor za pretilost i nastanak šećerne bolesti, no po prvi put je otkriveno da ona imaju utjecaj i na reproduktivno zdravlje muškaraca.

Prema istraživanju na 2554 muškaraca, oni koji svakodnevno piju sokove poput Coca Cole imaju prosječan broj spermija od 35 milijuna po mililitru, dok oni koji ne konzumiraju gazirano ili pak to čine rijetko imaju oko 56 milijuna spermija po mililitru.

Iako se brojka od 35 milijuna po mililtru i dalje kreće u donjoj granici normalnog raspona, svakako sa sobom nosi rizik neplodnosti u budućnosti. Znanstvenici su otkrili kako to smanjenje spermija nema veze s kofeinom u pićima, već se vjerojatno povezuje s nekim drugim sastojkom. Također, otkriveno je da gazirana pića imaju još jednu neugodnu nuspojavu za muškarce - povećavajući rizik od erektilne disfunkcije za 30 posto. 

Za to su navodno zaslužni zaslađivači iz tih pića, koji oštećuju arterije u muškom spolnom organu i spriječavaju normalan protok krvi kroz mišić, pa je njegovo "podizanje" otežano.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.