Znanost
45713 prikaza

Glasna buka dolazi s neba i nitko ne zna zašto

Nebo
Twitter/ Die Welt
Lokalne vlasti provjeravale su sve što im je palo na pamet; od plinovoda do brane obližnje hidroelektrane

Mali grad Clintonville iz Wisconsina u jednom trenutku je završio na naslovnicama praktički svih američkih medija. Uznemireni građani su počeli zvati hitne službe i svi su ponavljali istu priču. "Čuli smo nešto jako neobično. Zvuči kao da netko buši asfalt, ali zvuk dolazi s neba", govorili su pomalo u panici u večer 18. ožujka 2012. godine građani Clintonvillea.

Lokalne vlasti odmah su počele provjeravati što se dogodilo. Plinovode su počeli provjeravati da nije slučajno negdje procurio plin. Zrakoplovi su pretraživali tlo u nadi da će pronaći neki dim koji će dati bilo kakvu naznaku o eksploziji. U smetlištu su provjeravali da kojim slučajem nije došlo do eksplozije metana. Branu obližnje hidroelektrane su pregledavali da vide je li došlo do nekih oštećenja. Seizmološka služba nije zabilježila bilo kakav potres, a ni američka vojska nije provodila neke vježbe u blizini.

Ujutro je iznenada zvuk prestao. 

Čamac za spašavanje na otoku Bouvet Zaleđena tajna Life Misterij čamca za spašavanje na kraju svijeta

Građani su se počeli još više brinuti zato što nitko nije mogao odgonetnuti što se dogodilo. Iduće večeri ponovio se isti proces. Glasna buka kao da dolazi s neba i nitko nije znao zašto se pojavljuje. Trećeg dana su postavili kamere i čitavu mrežu mikrofona kako bi pokušali zabilježiti tu buku, ali zvuk je znatno oslabio. Uskoro je potpuno prestao.

I dok je Clintonville odahnuo, stotinjak kilometara južnije je gradić Montello proživljavao istu priču. I oni su čuli sličnu buku. Ni oni nisu znali otkud potječe.

Nekoliko dana kasnije pojavile su se vijesti da je 20. ožujka zabilježen blagi potres magnitude 1,5. Tako blage potrese relativno je teško registrirati i samo uz veliki napor ih je moguće detektirati. Imali su sreću pa je u to vrijeme EarthScope bio rasporedio mrežu prijenosnih seizmografa u tom dijelu SAD-a i uspjeli su zabilježiti taj potres.

Papa Franjo zatvara vrata bazilike Sv. Petra Tajni dokumenti Life Vatikan ispod zemlje skriva najveće skandale u povijesti

Potrese, pogotovo tako slabe potrese, teško je razlikovati od pozadinske buke. Naime, energija koju ispušta potres u svom središtu ubrzano slabi s prevaljenom udaljenosti. Zbog toga, dok energija dođe do najbližeg seizmografa već je toliko slaba da ju je gotovo nemoguće razlikovati od malog pomjeranja tla zbog uobičajenog cestovnog prometa.

Kada su shvatili da je zapravo potres odgovoran, svi su odahnuli. Nije pretjerano neobično da blagi potresi proizvode buku u atmosferi. Moodus u saveznoj državi Connecticut toliko je slavan po buci zbog malih potresa da je čak i dobio ime koje potječe iz indijanske riječi koja znači "mjesto zlokobne buke".

Otok Poveglia kraj Venecije Jezivo mjesto Life Otok strave na Jadranu: Bolesni su tu sami čekali smrt

Tamošnji stanovnici čuli su buku povezanu s potresima magnitude i manje od 1, a uspjeli su ih detektirati samo zbog specifično izgrađene mreže seizmografa za proučavanje slabijih potresa.

Kako piše Ars Technica, s vremenom su stanovnici Clintonvillea se smirili i prihvatili sudbinu. Danas čak prodaju i majice s pomalo humorističnim natpisom "Preživio sam 1,5"

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.