Znanost
330 prikaza

Godinu dana života u izolaciji kao priprema za put na Mars

NASA-ini astronauti na Havajima
Facebook
Ekipa NASA-inih novaka počela je živjeti u kupoli nedaleko uspavanog vulkana na Havajima kako bi se navikli na buduće putovanje

Iskustvo izolacije, koje će trajati točno godinu dana, bit će najduže koje je ikad izvedeno na Zemlji. Stručnjaci predviđaju da će misija ljudi na Crveni planet trajati između jedne i tri godine, pa je ovo dobar način pripreme za ono što slijedi.

Šest članova posade živjet će u kupoli bez svježeg zraka, svježe hrane i privatnosti, a s ovim vojničkim režimom kreću u petak. 

Uz to, putovanje izvan kupole, koja je promjera svega 11 metara i visoka je šest metara, zahtijevat će svemirsko odijelo. 

Francuski astrobiolog, njemački fizičar i četvero  Amerikanca - pilot, arhitekt, novinar i geolog, čine NASA-inu ekipu.

Muškarci i žene imat će male krevete za spavanje i stolove u svojim sobicama, a od hrane im neće manjkati sira u prahu i tune u konzervi.

Misije do Međunarodne svemirske postaje traju pola godine, a Američka svemirska agencija nedavno je provela četveromjesečne i osmomjesečne eksperimente izolacije.

I dok se drugi fokusiraju na tehničke i znanstvene izazove putovanja, izolacijski eksperimenti usredotočuju se na ljudski element istraživanja i problema koji nastaju tijekom života u skučenim prostorima.

"Mislim da je jedna od lekcija da ne možete nikako spriječiti međuljudske sukobe. Oni će se u svakom slučaju dogoditi tijekom ovakvih dugotrajnih misija, čak i kad je riječ o najboljoj ekipi", izjavila je NASA-ina istražiteljica, Kim Binsted, piše BBC.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.