Znanost
773 prikaza

Idući dr. House bit će - kompjuter

Doktor zbunjeno gleda snimke
Thinkstock
Sve su uspješniji u dijagnozama najtežih vrsti bolesti

Umjetna inteligencija uspješnija je od ljudi i tradicionalnih pregleda u dijagnosticiranju raka vrata maternice u početnom, predsimptomatskom stadiju, tvrde američki znanstvenici u četvrtak u studiji objavljenoj u četvrtak u časopisu National Cancer Institute.

Rak vrata maternice četvrti je najučestaliji u svijetu s 570.000 slučajeva u 2018., objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

U bogatim zemljama napredak u otkrivanju i kampanje cijepljenja protiv HPV-a (humani papilomavirus koji je povezan s rakom) smanjili su smrtnost. Međutim, taj uspjeh izostao je u siromašnim zemljama u kojima je, prema podacima WHO-a za 2012., bilo svih 90 posto smrti izazvanih rakom vrata maternice.

Dom zdravlja Osobna ispovijest Life Liječnici koji odlaze iz Hrvatske: Mladi najbolji, humani...

"Rat vrata maternice sada je bolest siromašnih", rekao je Mark Schiffman, vodeći autor studije i liječnik na Nacionalnom institutu za rak blizu Washingtona.

"Pokušavamo pronaći krajnje jednostavne i pristupačne, a istodobno precizne metode kako bismo protiv raka djelovali cjepivom ili jednostavnim tehnikama, primjerice korištenjem pametnog telefona", objasnio je Schiffman koji 35 godina radi na istraživanju raka.

Ekipa koju vodi Schiffman razvila je algoritam na temelju arhive 60.000 snimaka raka vrata maternice prikupljenih u Costa Rici 90-ih godina. Ukupno je 9400 žena sudjelovalo i bilo praćeno godinama, neke od njih i tijekom 18 godina što je liječnicima omogućilo da povežu svaki rak koji se pojavio među njima sa snimkama izrađenima prije bolesti. 

Ilustracija crvenila koža Simptomi Znanost Liječnici: Crvenilo kože može biti znak opake bolesti

Algoritam je vizualno otkrio predkancerogene stanice u 91 posto slučajeva, stoji u studiji objavljenoj u četvrtak.

Uspjeh u dijagnosticiranju koje obavlja čovjek iznosi 69 posto, a dijagnostika konvencionalnim pregledima kakav je Papa test uspješna je 71 posto.

"Snimke su daleko precizinije od ljudi", rekao je Mark Schiffman.

On se nada da će se u idućih tri do pet godina razviti tehnologija i provesti više kliničkih ispitivanja kako bi medicinsko osoblje bez dijagnosticirati rak snimanjem, a zatim bi se fotografije analizirale algoritmom.

"Na raspolaganju nam je sada sredstvo koje ima potencijal da se korisiti posvuda, a pritom ne bi trpjela znanstvena kvaliteta", objasnio je liječnik.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 20:20 13.Siječanj 2019.

    robot koji ce griješit hahahaha