Znanost
20339 prikaza

Bol u leđima može biti znak opake bolesti

Bol u leđima
Getty images
Naizgled bezazleni simptomi koje većina osjeća svaki dana mogu ukazivati na dosta teška i komplicirana oboljenja

Gotovo svi se suočavamo s bolovima u leđima, a pretpostavka je da jako puno bolovanja i odsutnosti s posla ima neke veze upravo s takvim bolovima. Sami simptomi mogu biti raznoliki, od blage boli do oštre ili kronične boli u donjem dijelu leđa, a uzroci su često povezivani s manjkom tjelesne aktivnosti, viškom kilograma ili nepravilnim sjedenjem.

Međutim, bol može biti i simptom manje očitih bolesti.

Bolesti i poremećaji urinarnog trakta

Bol u lumbalnom dijelu leđa jedan je od najočitijih simptoma upale bubrega i mjehura, kao i upozorenje stvaranja kamenca u urinarnom traktu.

Endometrioza

Endometrioza je bolest koja nastaje pod utjecajem ženskih spolnih hormona, odnosno za njen su razvoj i progresiju odgovorni hormoni koji se ciklički luče tijekom mjesečnih ciklusa i zato, kao što je već navedeno, zahvaća žene reproduktivne dobi. Tegobe vezane uz endometriozu počinju u pubertetu, a prestaju nakon menopauze, stoji na stranicama Zavoda za javno zdravstvo.

Točan uzrok endometrioze nije poznat, postoji više teorija koje objašnjavaju razvoj te bolesti, a primijećena je i nasljedna sklonost. Endometrioza je benigna bolest. Šupljina maternice obložena je sluznicom, koja se mijenja pod utjecajem hormona tijekom menstruacijskog ciklusa, a naziva se endometrij. Endometrioza nastaje kada se dijelovi endometrija nalaze izvan matičnog organa – maternice. Najčešće se takvi otočići endometrija nalaze u zdjelištu, na površini jajnika i drugih organa u zdjelici. U rjeđim slučajevima mogu se nalaziti duboko u tkivu zdjelice, u ligamentima i mišićima zdjelice. Iznimno, mogu biti zahvaćeni drugi organi poput crijeva, mokraćovoda, pa čak i pluća.

Dosta česti simptom je bol u donjem dijelu leđa.

Bolesti probavnog sustava

Stručnjaci kažu da 75% oboljelih od čireva žali se na bolove u donjem dijelu leđa. I to nije sve jer se oboljeli od upale gušterače često žale na iste simptome.

Tjelovježba

Nedostatak fizičke aktivnosti može dovesti do bolova u leđima, ali čak i naporno vježbanje, pogotovo nepravilno, može rezultirati istim posljedicama. Upravo zbog toga treneri savjetuju da prve odlaske u teretanu provedete iznimno oprezno kako se ne biste ozlijedili.

Onkološke bolesti

Tumori mogu pritisnuti živce što stvara snažnu bol. Ovisno o lokaciji tumora (tanko ili debelo crijevo, mjehur, bubrezi ili maternica) bol se može različito rasporediti. Što prije potražite medicinsku pomoć, prije možete otkloniti sumnju u teža oboljenja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.