Znanost
145 prikaza

Imajte ovo na umu za Novu godinu - zašto više jedemo kad pijemo

Doček Nove godine
Thinkstock
Postoji objašnjenje zašto toliko grickate kad počnete piti

Grickanje svega i svačega nakon pića nije nimalo neuobičajena pojava, a najnovije istraživanje pokazalo je zašto ljudi toliko jedu nakon kozumacije alkohola.

U prošlosti se već povezivalo pretjerano ispijanje alkohola i debljanje, a mnoga istraživanja su sumnjala da alkohol otvara apetit.

Ali novo istraživanje objavljeno u časopisu 'Health Psychology', pokazalo je da u čemu je problem. Naime, alkohol ometa kontrolu inhibicija, što posljedično uzrokuje prejedanje ljudi.

Alkohol | Author: Hrvoje Jelavic (PIXSELL) Hrvoje Jelavic (PIXSELL)

Znanstvenici su nasumičnim odabirom podijelili zadatke studenticama koje su morale piti votku s limunadom ili limunadu koja se nalazila u čaši čiji je rub bio poprskan s malo votke, kako bi samo mislile da ima votke unutra.

Nakon što su popile piće, morale su ispuniti upitnik o tome žude li i za kojom hranom, te su dobile izazovan zadatak.

Naime, dobile su ispisana imena boja, ali u različitim bojama od onih koja su pisala na papiru - primjerice, riječ crvena bi bila napisana plavim slovima. Zatim su trebale na glas pročitati što piše na papiru.

Nakon svega, žene su dobile kekse s komadićima čokolade, koje su smjele jesti koliko god su željele.

Žene koje su pile alkohol su prošle lošije u zadatku s bojama te su pojele više keksa, što pokazuje da kod žena pod utjecajem alkohola slabi kontrola inhibicija (što je dokazano testom s bojama). 

Zanimljivo je da na žene koje se inače ograničavaju pri jelu i koje vode strogu kontrolu o svojoj prehrani, alkohol nije utjecao, a moguće je da su one toliko navikle zadržati kontrolu da ih čak ni alkohol ne opušta, piše Time.

Iako je ovo istraživanje rađeno na malom uzroku, moguće je da se žene sklonije alkoholu lakše i brže debljaju jer imaju oslabljenu samokontrolu, a ne zato što posebno žude za hranom.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.