Znanost
6274 prikaza

Ispod ovog otoka otkrili vulkan - ne zna mu se porijeklo

Otok Mayotte
1/5
Wikipedia
Nitko nije znao da se nešto dogodilo, no nepravilnosti se ponavljaju od prošle godine

Krajem prošle godine, točnije 11. studenog 2018. godine, dogodio se važan događaj u ljudskoj povijesti. I to na lokaciji u blizini afričkog otoka Madagaskara i otoka Mayotte. No bez obzira koliko je bio važan, prošao je potpuno neprimijećen, i sigurno za njega niste ni čuli, kao ni većina onih koji u njegovoj neposrednog blizini žive. 

Bila je to erupcija vulkana, ali ne bilo kakvog, već podvodnog vulkana na dovoljnoj udaljenosti da ga ljudi nisu mogli primijetiti. Francuski znanstvenici sada proučavaju ovu erupciju, za koju su zaključili, po njezinoj snazi, da je došla od sasvim novog vulkana koji se u tom trenutku 'rodio', piše Popular Mechanics. 

Otok Mayotte | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube

Epicentar su locirali 50 kilometara istočno od obala otoka Mayotta. Niz je francuskih agencija, između ostalih i National Center for Scientific Research (CNRS), istraživalo što se to točno dogodilo. Znanstvenici su to područje počeli promatrati još prošle veljače. Položili su seizmografe na dno mora, 3,5 kilometara ispod površine i morsko tlo promatrali akustičkim senzorima. Izvukli su stijene i ispitali ih u potrazi za bilo kakvom promjenom. 

"Pucale su čim smo ih izvukli na površinu", rekla je Nathalie Feuillet, direktorica Instituta za geofiziku u Parizu i voditeljica te ekspedicije. 

Pucanje je bilo znak da je u tom crnom vulkanskom materijalu bio zarobljen zrak pod velikim pritiskom. Iz svih podataka koje su prikupili donijeli su zaključak - ispod mora nastao je novi podvodni vulkan. I jako je velik, no ipak manji od oceana. 

Po izjavama francuske vlada, koja upravlja tim otokom, novi je vulkan "lociran na dubini od 3500 metara. Pretpostavlja se da je visok 800 metara, s bazom od četiri do pet kilometara u promjeru. Lava koja odlazi dva kilometra u zrak, ne doseže površinu oceana". 

Krakatoa Snažna eksplozija Life Najglasniji zvuk ikad čuo se po cijelom svijetu

Upravo zato aktivnost ovog vulkana prošla je neprimijećeno. Jedna od radnih teorija je i da ispod morskog dna postoji duboka prostorija s magmom, koja u zrak šalje stijene, zbog čega pod puca. Tu njihovu teoriji potvrđuje i još jedna, ona po kojoj je otok Mayotte potonuo 13 centimetara i pomaknuo se 10 centimetara tijekom prošle godine. Taj maleni pomak mogao bi biti indikator da je potonula komora magme. Na samom otoku zabilježeno je niz potresa od prošle godine. 

Postoje i alternativne ideje, među kojima i neočekivana tektonska promjena. I rođenje i uništenje se može prepoznati u vulkanskoj aktivnosti, a postoji i teorija da su se otoci poput Mayotte i Hawaiija formirali u sličnim obrascima. A neki smatraju da bi ta migracija malih potresa mogla potaknuti i razorni tsunami. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 10:32 25.Svibanj 2019.

    bježite svi