Znanost
10572 prikaza

Je li ovo zadnji put da mičemo sat?

Pomicanje sata na zimsko vrijeme
Thinkstock
Ukidanje prakse promjene sata zatražili su zastupnici Europskog parlamenta

U nedjelju, 29. listopada, u 3 sata ujutro završava ljetno i počinje zimsko računanje vremena pomicanjem za jedan sat unatrag.

Ljetno računanje vremena završava tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 3 sata ujutro računa kao 2 sata.

Međutim, ovo bi moglo biti zadnji put da pomičemo sat nakon što je 70 zastupnika u Europskom parlametnu zatražilo da se prestane s praksom promjene vremena dva puta godišnje, te se zalažu da u upotrebi stalno bude ljetno računanje vremena.

Parlamentarci smatraju da se ovakvim nasilnim promjenama sata samo bespotrebno gubi vrijeme. Osim toga, kako navode, brojna su znanstvena istraživanja pokazala da pomicanje sata uzrokuje i zdravstvene probleme. 

To je već 2011. godine napravili Rusi, koji su u proljeće sat vratili unatrag, te potom ostali na ljetnom računanju vremena, ali su 2014. godine to promijenili, vratili se na 'originalno' zimsko vrijeme i otada nisu ništa mijenjali.

Na Hrvatskom tlu se ljetno računanje vremena prvi put koristilo od 1916. do 1918., za vrijeme Austro-ugarske vladavine, potom za vrijeme Kraljevine Jugoslavije, te za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske od 1941. do 1945.

Od 1983. godine u Jugoslaviji, pa tako i u Hrvatskoj, ponovno je uvedeno ljetno računanje vremena, a Hrvatska je tu praksu nastavila i nakon osamostaljenja.

Zimsko računanje vremena trajat će do posljednjeg vikenda u ožujku iduće godine.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 18:07 28.Listopad 2017.

    treba ukinuti ovo sra,, više