Znanost
3955 prikaza

Život na Zemlji se raspada, 45% manje kukaca

Leptir
Pixabay
U Njemačkoj posebna uzbuna, 80 posto je manje kukaca nego prije, u opasnosti sav život

Njemački ministarstvo za zaštitu okoliša podiglo je uzbunu nakon otkrića da je u toj zemlji od 1982. izumrlo čak 80 posto kukaca. Najgore stanje je sa skakavcima i osolikim muhama. "Kad se danas vozite automobilom kroz ruralna područja, na vjetrobranu jedva da ćete imati kojeg zalijepljenog kukca", opisala je za DPA ministrica Barbara Hendricks.

Objasnila je da kukci više ne mogu preživjeti ogromne količine pesticida u okolišu kao i sve manje cvijeća i zelenila. Jedna od najpogođenijih vrsta su pčele, čiji bi nestanak značio i najgori udarac po cjelokupni život. Njih uništavaju neonikotinoidi, te razne bolesti. Ovakvo izumiranje kukaca nadalje znači sve manje hrane za ptice i šišmiše, pa se ovako temeljni poremećaj katastrofalno odražava na sav živi svijet.

Prije tri godine Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) utvrdila je da je jeziv problem prisutan po cijelom planetu. U odnosu na 80-e diljem svijeta je danas 45 posto manje kukaca, crva i sličnih stvorenja i već tad znanstvenici su izračunali da je pred izumiranjem svaka peta vrsta kukaca.

Whipsnade ZOO, Bedfordshire, prezentacija siktajućeg madagaskarskog žohara Drugačiji pogled Znanost Mit o žoharima: Gamad koja zapravo uopće nije otporna

Otkriće je šokiralo znanstveni svijet jer se do tada smatralo da su kukci neusporedivo otporniji od složenijih vrsta poput gmazova, sisavaca ili vodozemaca. Kukci, pauci, rakovi, puževi i crvi spadaju u pravilu u onaj dio živog svijeta kojega čovječanstvo nije pretjerano svjesno. No, na njim počiva sav složeniji život, odnosno skoro sav život uopće.

O njima ovisi 75 posto svih usjeva čovječanstva po cijelom planetu, što direktno utječe na čovjeka. Da se ne govori da o njima ovisi oprašivanje u prirodi uopće. Kukci su također jedna od ključnih karika i za recikliranje odnosno razlaganje tvari u prirodi, što je neophodno za kruženje hranjivih tvari u prirodi.

I dok se izumiranje kukaca u dijelovima svijeta u kojima još vlada malarija može činiti kao dobra vijest zbog komaraca, u područjima koja direktno ovise o poljoprivredi to je katastrofalno. Organizacije za zaštitu ptica posljednjih su godina utvrdile direktnu posljedicu između izumiranja pojedinih vrsta ptica ili drastičan pad njihove populacije u nekim dijelovima svijeta s izumiranjem kukaca.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.