Znanost
1072 prikaza

Otkriven škorpionov rođak iz prošlosti, dug 1.80 metara

Morska škorpija, Pentecopterus
Science Daily
Znanstvenici su se bacili na proučavanje stvorenja nazvanog pentecopterus, koje je živjelo prije 467 milijuna godina

U prapovijesnim oceanima živio je jedan opaki kukac. Riječ je o najstarijem morskom škorpionu - pentecopterusu, koji je ime dobio po grčkom ratnom brodu.

Zamislite dakle 1.80 metara dugog škorpiona, duge glave i uskog tijela, te velikih udova koji služe za hvatanje i zadržavanje plijena. Taj nimalo lijep prizor dio je euripterida, tj. skupine drevnih bića koji su bili preci modernih pauka, jastoga i krpelja.

"Pentecopterus je veliki grabežljivac, a euripteridi su morali biti važni predatori u ondašnjem ranom eko sustavu paleozoika", izjavio je James Lamsdell s Yalea, koji je vodio istraživanje o ovim velikim životinjama.

Ovi morski škorpioni živjeli su prije 467 milijuna godina, no nisu otkriveni do 2010. godine, kad su pronađeni u velikom fosilnom nalazištu gornje Iowa rijeke u sjeveoristočnoj Iowi, piše CNN.

Geolozi iz Iowe pronašli su ostatke škorpiona u u krateru meteora, a Znanstvenici s Yalea pomažu im u analiziranju pronađenih ostataka.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.