Znanost
338 prikaza

Kako mliječni zubi mogu predvidjeti teške bolesti u odrasloj dobi

Djeca peru zube
Petar Glebov (PIXSELL)
Engleski znanstvenici možda su otkrili novi način prognoziranja budućeg zdravlja današnje djece

Ideja da se jednostavnim pregledom mliječnih zuba mogu vidjeti budući zdravstveni problemi te iste djece, rodila se nakon analize zuba žrtava velike gladi u Irskoj, koju su proveli arheolozi sa Sveučilišta u Bradfordu i Durhamu.

Naime, znanstvenici su analizirali mliječne zube žrtva koje su pokopane u 19. stoljeću u Irskoj, ali i onih iz Londona, kamo su mnoge obitelji pobjegle pred gladi. Provjerili su razine dušika i ugljika u zubima i otkrili da su zubi osoba koje su umrle kao djeca sadržavali više dušika od zuba ljudi koji su preživjeli vrtićku dob ili čak adolescenciju.

Ovo otkriće baca novo svjetlo na dosadašnje vjerovanje da visoka razina dušika ukazuje na to da dijete prima dovoljno hranjivih vrijednosti, budući da je razina izotopa dušika obično viša kod dojene djece.

Dojenje | Author: Davor Puklavec (PIXSELL) Davor Puklavec (PIXSELL)

"U ovom razdoblju koje smo istraživali vjerojatno je većina djece bila dojena, ali samo nekolicina je pokazala povišenu razinu duškovog izotopa, kakva se inače povezuje s dojenjem", objasnila je autorica istraživanja dr. Julia Beaumont, profesorica biološke antropologije na Sveučilištu u Bradfordu. "Kad su trudnice i dojilje pothranjene, može se doduše dogoditi da recikliraju vlastito tkivo kako bi beba mogla rasti i kako bi one mogle proizvesti mlijeko za hranjenje. Vjerujemo da je to odgovorno i za više razine dušikovog izotopa koje vidimo i u uzrocima iz 19. stoljeća."

Beaumont je dodala da misli kako bi se pregledom biokemijske kompozicije prirodno ispalih mliječnih zuba danas živuće djece, moglo predvidjeti njihovo buduće zdravlje.

"Ako ćemo uspjeti dokazati da mliječni zubi, koje prirodno gubimo, pružaju markere za stres i napor kroz koji je beba prošla u prvim mjesecima života, mogli bismo dobiti značajne pokazatelje budućih zdravstvenih problema, kao što su dijabetes i karcinom", smatra Beaumont.

Znanstvenica će testirati svoje ideje pregledavajući zube djece koja su se rodila u Bradfordu između 2007. i 2010. godine. Nada se da će potvrditi vezu između razine izotopa dušika i ugljika s majčinom anamnezom, te da će moći steći uvid u buduće zdravlje djeteta, piše The Huffington Post.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.