Znanost
651 prikaza

Jesu li 'energetske injekcije' nova zamjena za kavu?

Injekcije
Dino Stanin (PIXSELL)
Umjesto da se uputite na upuštanje u wellness, uskoro bi mogli po dodatni šut energije u spa centar

2012. godine nekoliko liječnika odlučilo je otvoriti Reviv Wellness, spa u kojem za svega 29 dolara možete dobiti injekciju vitamina B12, koji vi vas trebao 'vratiti u život'. Jedna doza navodno nadoknadi tijelu ovaj nužni hranjivi sastojak, koji će pozitivno djelovati na više fronta - od toga da će vam dati energije do ubrzavanja metabolizma.

"Ja na to gledam kao na kombinaciju istočne filozofije o ravnoteži i zapadne medicine", kaže izvršni direktor Reviva, dr. Johnny Parvani. "Kad vam je tijelo u potpunoj ravnoteži vi normalno funkcionirate, a kad to nije slučaj, ni ne funkcionirate dobro. I niste toliko produktivni."

Dr. David Zich, profesor hitne medicine na Medicinskom fakultetu u Northwesternu upozorava da bi bilo kakav dobar osjećaj od ovog tretmana mogao biti tek placebo efekt, te dodaje: "Kad ne postoje dokazane dobrobiti, djeluje čudno da bi se itko podvrgnuo nečemu što bi mu moglo na bilo koji način naštetiti".

Mladež odmara | Author: Luka Stanzl (PIXSELL) Luka Stanzl (PIXSELL)

Pa ipak, kad se osjećate iscrpljeno i na kraju snaga, a znate da vas čeka još puno posla, lako je potražiti rješenje u jednom malom ubrizgavanju. "Vitamin B je nužan vitamin kojeg tijelo koristi kako bi proizvodilo crvene krvne stanice, a uključen je i u rad nekoliko neuroloških procesa, te spavanje, raspoloženje i metabolizam", napominje Parvani. Vitamin B, čiji se nedostatak manifestira u obliku iscrpljenosti i smanjene produktivnosti, prirodno se nalazi u hrani, a uzimanje u obliku dodatka prehrani također se smatra sigurnim.

60 do 70 posto Revivovih klijenata koji su probali injekciju, vratilo se po još, a neki dolaze po novu dozu svaka dva do tri dana, piše The Daily Beast.

Prije dobivanja injekcije, osoba se mora podvrgnuti pregledu vitalnih organa, jer bi kod osoba koje muče srčane ili bubrežne bolesti moglo doći do komplikacija. Ako slučajno primite više B12 vitamina nego što vam treba, višak će tijelo napustiti kroz urin, pa ni tu nema razloga za brigu. Neki su se žalili na osjećaj tjeskobe, slab proljev i privremeni osip, no najveći problem jest ako se ispostavi da ste alergični na vitamin B, jer biste mogli doživjeti anafilaktičku reakciju, pa čak i umrijeti.

Većina ljudi ne pati od nedostatka B vitamina, iako gotovo svi prođemo kroz faze kroničnog umora. Ali umjesto injekcija, možda bi pametnije bilo da energiju nadomjestimo hranom i s malo više sna, a ne ubrizgavanjem tekuće energije u tijelo. A i da ne zaboravimo: uvijek ćemo imati kavu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.