Znanost
33592 prikaza

'Kako pobijediti rak? Prestanimo juriti za lijekom!'

Kemoterapija
Thinkstock
Za eliminiranje svjetskog problema raka, i pacijenti i liječnici trebaju se podjednako usredotočiti na redefiniranje riječi 'lijek, tvrdi internist Ravi Parikh

Jedan od izrazito rijetkih projekata Baracka Obame koji administracija Donalda Trumpa neće uništiti je Obamina inicijativa da se "rak izliječi jednom za svagda". Osiguran je budžet od 1,8 milijardi dolara, a Obamin poziv pred kraj njegovog drugog mandata zvučao je poput onog Johna Kennedyja o putovanju na Mjesec. Internist Ravi Parikh u Women's hospital u Bostonu objasnio je za Vox zašto to jest izvedivo, ali samo pod uvjetom da se prestane juriti za "lijekom za rak".

Objasnio je tipičan slučaj muškarca kojem je, nakon otkrića raka prostate, uspješno uklonjena prostata. Da bi se nakon nekog vremena rak vratio, a pacijent započeo s nizom drugih terapija kako bi što dulje ostao na životu. "Problem je u tome što se ljudi vrte oko ideje o 'čarobnom metku' na račun većine današnjih i budućih pacijenata. Za eliminiranje svjetskog problema raka, i pacijenti i liječnici trebaju se podjednako usredotočiti na redefiniranje riječi 'lijek'", napisao je Parikh.

Laboratorij Koja je šansa? Znanost Moguće je da je slučajno otkriven lijek za rak

Sve je, kaže, počelo u 70-ima s razvojem koncepta po kojem bi se razvila takva vrsta kemoterapije koja bi rak uništavala otprilike onako kako na zarazne bolesti utječu antibiotici. Vremenom je rat objavljen raku doveo do razvoja takvih terapija koje su molekularno ciljano uništavale stanice raka, neke od najotrovnijih kemoterapija više nisu bile potrebne. Uslijedio je i razvoj imunoterapija kojima se izrazito poticao imunološki sustav organizma da sam "poždere" rak.

No, i danas je jasno da smo još jako daleko od konačnog lijeka protiv raka. ""Jer, karcinom nije jedna bolest, nego tisuće njih, svaka s vlastitim uzrocima i genetskim markerima", objasnio je Parikh. Za primjer je uzeo karcinom velikih stanica pluća, najčešći uzrok smrti od raka na Zapadu. Smrtnost je 80 posto tijekom prve godine nakon dijagnosticiranja, što je uvelike posljedice i toga što se taj rak dijagnosticira u svakom drugom slučaju kad se već proširio izvan pluća.

I, ono najkompliciranije, riječ je o takvom obliku raka kod kojega okidači mogu biti čak 15 mutacija. Kao što, uostalom, i mnogi drugi tumori mogu biti rezultat više mutacija. Zbog toga i jest jedna terapija metastatiranog oblika takve bolesti kao da na fronti pokušavamo ubijati jednog po jednog neprijateljskog vojnika. Dok drugi napreduju. "To je i razlog zašto 63 posto onkologa svojim pacijentima nikada ne govore da su izliječeni", napisao je Parikh.

Pluća Spas na vidiku Znanost Kuba došla do revolucionarnog otkrića, sad ga hoće i Amerikanci

Ipak, danas se od raka umire u puno manjem postotku nego prije 20 godina, neki lijekovi jesu razvijeni, razvijeno je mnoštvo terapija koje pacijentima produžavaju život, te neke briljantne preventivne metode. To je ono na što cilja Parikh. Primjerice, kepatocelularni karcinom treći je najčešći uzrok smrti od raka u svijetu, a zapravo je riječ o stanju koje vrlo često nastaje kao posljedica zarazom hepatitisom C.

Osobe koje u sebi nose taj virus, 17 puta su ugroženiji od hepatocelularnog raka od onih koji ga nemaju. Hepatitis C bio je neizlječiv sve do 2013., sve dok nije otkriven lijek sofosbuvir. Slično je i s cjepivom za humani papiloma virus, kako žene ne bi obolijevale od raka grlića maternice. Ili mamografskim pregledima, pregledima prostate... Uz kontrolu pušenja, dobre prehrane, cijepljenja i fizičkih aktivnosti, čovječanstvo bi već samo prevencijom moglo smanjiti broj oboljelih od raka za čak pola.

Ono o čemu Parikh piše zapravo kao da je prepisano iz temelja javnog zdravstva Kube, siromašne i sankcijama izolirane karipske države koja nasuprot tome ima briljantno zdravstvo, drugi najbolje na svijetu, odmah iza Kanade i neusporedivo bolje od američkog koje je istodobno užasno skupo. Kubanci, naime, ulažu u prevenciju svega, imaju gustu mrežu ambulanti i liječnike koji obilaze stanovništvo.

Marelice i koštice ploda KOŠTICE MARELICE Znanost Čudotvorni lijek za rak - otrov koji vas može ubiti brže od karcinoma

Parikh zagovara i rano otkrivanje raka, nešto u čemu se trudi i europsko zdravstvo, tako i hrvatsko. Ako se ne počne masovno ulagati u prevenciju i kontrolu, upozorava on, sve će se svoditi na daljnje komadanje dolarske torte iz državnog budžeta. Nije da je on nesretan zbog ogromnog novca u istraživanje lijekova protiv raka, ali smatra da konačan lijek, zbog prirode bolesti, nikad neće biti pronađen, dok bi se istodobno rak moglo možda iskorijeniti na drugačiji način.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.